Annons

Barkborren är etablerad i Skåne

På landet ”Vi står inför ett mycket allvarligt läge när det gäller skadeinsektens utbrott.”
Hässleholm • Publicerad 27 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Efter sommarens torka visade Skogsstyrelsens och skogsbrukets inventeringar att granbarkborren angripit cirka 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige.

Annons

– Vi står inför ett mycket allvarligt läge när det gäller skadeinsektens utbrott med risk för miljardförluster för skogsägarna. Skogsstyrelsens styrelse har nu fattat beslut om ett nytt bekämpnings­område för att visa på behovet av extraordinära insatser. Det kommer krävas mycket av alla aktörer och vi behöver skogsägare som är på tårna för att lindra omfattningen, säger Mats Carlén, Skogsstyrelsens regionskadesamordnare i Region Syd.

Sedan tidigare är delar av Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län klassat som bekämpningsområde. Det nya området omfattar en stor del av Götaland men också delar av Södra Svealand.

Totalt rör det sig om cirka 113 000 kubikmeter virke som angripits i länet.

I ett bekämpningsområde kan Skogsstyrelsen i enskilda fall besluta om att stående granar med nya angrepp av granbarkborre ska avverkas och transporteras bort. En annan viktig skillnad i ett bekämpningsområde är att högst tre kubikmeter gran med färska skador inom ett hektar får lämnas kvar i skogen efter skogsskador som till exempel storm, brand och snöbrott.

bild 1/3
Granbarkborren går hårt åt skogarna. 					            Foto: arkiv
Granbarkborrens honor gnager modergångar där hon lägger sin ägg. Efter 8-10 veckor föds en ny generation av insekten.
Det finns 90 arter av granbarkborre i Sverige.
Granbarkborren går hårt åt skogarna. 					            Foto: arkiv
Granbarkborrens honor gnager modergångar där hon lägger sin ägg. Efter 8-10 veckor föds en ny generation av insekten.
Fakta:

90 arter av granbarkborre i Sverige

Eva SchmidtSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons