För närvarande är Turbanhallen hemmaplan för Ottilia Gunnarsson men hon har större drömmar än så. Att vinna titlar i USA står högst upp på listan. Foto: Stefan Sandström
Bowlingtjejen Ottilia Gunnarsson, BS Hässle, nominerad till Bedrupsstipendiet 2019. Foto: Stefan Sandström
Ottilia Gunnarsson, BS Hässle. Foto: Stefan Sandström/Arkiv

”Jag vill vinna titlar i USA”

bowling Hon är en vinnarskalle som inte hymlar med att hon vill bli bäst. Och inte bara i en sport utan i två.
Ottilia Gunnarsson är redan med i juniorlandslaget i bowling och spelar junior-EM den kommande veckan, men hon siktar på att ta sig in i blågult i fotboll också.

Namn: Ottilia Gunnarsson.
Ålder: 17 år.
Bor: Ullstorp (utanför Vinslöv).
Familj: Mamma Petra, pappa Mikael och lillasyster Elvira, 15.
Gör: Går andra året på internationella programmet på HTS i Hässleholm.
Klubb: BS Hässle.
Rösta på Ottilia: SMS:a Bedrup5 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Hon är döpt till Ottilia, men det är det ingen som säger.
– Alla kallar mig Tilly. Det är många som tycker det är svårt att säga Ottilia, säger 17-åringen som har högre mål än det junior-EM hon ska till på fredag.

Att det skulle bli bowling för Tilly var inte så konstigt. med tanke på att mamma Petra spelat i elitserien med Cefyra, pappa Mikael spelar, hennes morfar har spelat och ja i stort sett hela släkten spelar.
– Men inte min lillasyster Elvira, hon hatar bowling, säger Tilly och skrattar.
Redan i sjuårsåldern upptäckte Tilly att hon hade talang för bowling, och sedan dess har det egentligen bara gått bättre och bättre och bättre. I fjol somras vann hon en stor juniortävling i London och den här säsongen spelar hon på Europatouren för juniorer, och efter sex av sju deltävlingar ligger hon etta.

De bra resultaten har lett till att bowlingens förbundskapten Robert Andersson fått upp ögonen för henne och att hon blivit uttagen till det stundande junior-EM som avgörs i Wien med början på måndag.
– Det blir spännande och sjukt häftigt. Klart att det är annorlunda med ett mästerskap och det är svårt att tänka bort det för det är mer publik, men jag är riktigt taggad.

Hur är formen?
– Nu senaste tiden har jag spelat bra och stabilt på träningar, matcher och tävlingar och det känns bra så jag hoppas det går på topp där också.

Har du satt upp några mål inför EM?
– Först och främst är målet att försöka vara så glad som möjligt hela tiden, för det blir inte bättre om man är sur. Sen så vill jag gärna ta Masterstiteln, det hade varit coolt. Men då måste jag spela bra hela tiden, säger Tilly som tränat intensivt för att hitta formen inför det stundande Europamästerskapet.

Under slutet på fjolåret och i början av året handlade det mycket om teknik, medan det därefter har varit mycket mängdträning för att hitta en stabil känsla i spelet.
– Och så har vi pratat en del om klot i laget, det är viktigt.
Med laget menar hon juniorlandslaget, och Tilly ser fram emot att få spela EM med dem.
– Man vet aldrig hur det är, men laget känns verkligen som ett lag och inte bara individer. I och med att det är ett mästerskap också så blir det en helt annan känsla.

Avresan till Wien sker på fredag och i helgen blir det inspelning på banorna som är helt nya för Tilly, däremot är motståndet till stora delar de spelarna som Tilly mött när hon tävlat i Europa tidigare.
– Jag har inte varit i hallen där så jag vet inte hur den är. Det är det som är det svåra, att veta hur hallen är.
Junior-EM är det kortsiktiga målet, det långsiktiga är något helt annat.
– Jag vill vinna titlar i USA och skapa mig ett namn i världen, säger Tilly oblygt.
– Jag vill vinna i allt jag gör. Hela vår familj är vinnarskallar.
Men det är inte nog med att hon vill vinna titlar i USA.
– Sen vill jag göra samma sak med fotbollen. Jag vill vara den som varit med i båda landslagen, både bowling och fotboll.

Men nu måste väl bowlingen vara nummer ett?
– Just nu är bowlingen nummer ett, men det är svårt. Jag vill satsa på fotbollen också. Även om jag börjat i Vinslöv nu i lägsta divisionen räknar jag med att vi kan gå igenom serierna ganska snabbt, så när jag är 20-21 kan jag spela högt upp.

För närvarande spelar hon bowling i BS Hässle som huserar i division ett och leder den serien överlägset, men det är nog sista säsongen hon spelar på den nivån.
– Går vi upp i allsvenskan med Hässle så spelar jag nog kvar, men annars kommer jag nog att byta. Jag har fått förfrågningar från klubbar i elitserien. Men jag vill kunna kombinera det med fotbollen också, det är viktigt för mig, säger Tilly.

Namn: Ottilia Gunnarsson.
Ålder: 17 år.
Bor: Ullstorp (utanför Vinslöv).
Familj: Mamma Petra, pappa Mikael och lillasyster Elvira, 15.
Gör: Går andra året på internationella programmet på HTS i Hässleholm.
Klubb: BS Hässle.
Rösta på Ottilia: SMS:a Bedrup5 till 72120 (kostnad 20 kronor).

Dagens fråga

Brukar du spela kort?

Loading ... Loading ...