Annons

Överklagar beslut om nekad sanering

Osby • Publicerad 12 april 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

I slutet av mars beslutade samhällsbyggnadsnämnden i Osby att kommunen inte ska anses vara ersättningsskyldiga för en sanering av fastigheten Barnvagnen 1 vid ishallen.

Nu har fastighetsägaren valt att överklaga beslutet till länsstyrelsen Skåne i hopp om att beslutet ska ändras.

Annons

– När jag köpte tomten visste jag inte att det varit en soptipp där, säger Bo Ekstrand.

Fastigheten förvärvades 2007 från Osby kommun. Sedan dess har det framkommit att det tidigare deponerats avfall där, ett faktum parterna är överens om.

Bland annat grävdes under hösten sex meter djupa hål varpå nylonstrumpor, tomglas, skosulor med mera påträffades i samtliga. Utifrån hålen uppskattas soptippen ha upptagit en yta om cirka 3-4 000 kvadratmeter.

Fastighetsägaren har även hänvisat till vittnesmål från personer som minns avfallsdeponin från 1950-talet.

Från kommunalt håll har det påpekats att det inte går att komma fram till vem som bär på sopskulden och att inga dokument som visar att det är kommunen som lagt dit soporna går att finna.

I överklagandet pekar Bo Ekstrand bland annat på att Osby kommun i sitt beslut att inte anse sig ersättningsskyldiga inte tar upp att Barnvagnen 1 tillhörde Osby kommun (då Osby köping) fram till 1961, fast då under beteckningen Osby 175:1, något som ska finnas dokumenterat.

Han menar även att det borde anses som uteslutet att någon annan än Osby kommun bedrivit en så pass omfattande soptippverksamhet på kommunens egen fastighet, intill idrottsplatsen, utan att kommunen i så fall hade reagerat.

Vidare konstateras att om det likväl skulle vara någon annan än kommunen som bedrivit soptippverksamheten på deras mark så anses kommunen ”genom uppenbar försumlighet medgivit detta och har samma skuld som om man själv bedrivit soptippverksamheten. Oavsett om man finner någon dokumentation om detta i sina arkiv eller ej”.

Bo Ekstrand ser nu två alternativ inför framtiden; antingen behålla fastigheten eller sälja tillbaka den.

– Ska jag behålla tomten ska den saneras, jag köpte inte en soptipp. Det är verksamhetsutövaren som sanerar säger länsstyrelsen, säger Ekstrand.

– Det bästa är att Osby kommun tar över tomten och köper den av mig. Det blir billigast.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons