Annons

Även po­liser kan åtalas

Ledare Att tre poliser åtalas för den skjutning som ledde till Eric Torens död är viktigt för att klarlägga polisens ansvar vid dödsskjutningar.
Opinion • Publicerad 13 april 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Åklagaren Martin Tidén väcker åtal mot tre poliser.     Foto: TT
Åklagaren Martin Tidén väcker åtal mot tre poliser. Foto: TT

Två av de tre po­liser som sköt mot och dödade Eric To­rell, som hade Downs syn­drom och där­för inte för­stod att hans lek­saks­pi­stol kun­de tolkas som hot­full, åtalas. Dess­utom åtalas po­lis­be­fälet för tjäns­te­fel.

Det är bra att åkla­ga­ren har valt att föra upp miss­tan­karna till åtal. Då prövas skuld­frå­gan ju­ri­diskt, och det kan ock­så ge de an­hö­riga till Eric en tydligare bild av vad som verk­li­gen hände. För po­liserna som sköt är nog med­ve­ten­heten om att de orsakat en funk­tions­ned­satt mans död till­räck­ligt straff, men för rätts­med­ve­tan­det är en dom­stols­pröv­ning nöd­vän­dig.

Annons

Svensk po­lis an­vänder sina va­pen i be­tyd­ligt högre ut­sträck­ning än i grann­länderna och i de flesta andra eu­ro­pe­is­ka länder. Många män­ni­skor skjuts till döds av po­lis. I all­män­het går det inte så långt som till åtal, även om om­stän­dig­heterna kan synas märk­liga. Där­för är det bra att det här fallet prövas av dom­stol. Det visar att po­liser inte står över lagen.

Po­liserna av­lossade 25 skott mot Eric To­rell. Han träffades av flera skott, var­av minst ett i ryggen.

Att po­liserna sköt så många skott och fort­satte skjuta ef­ter att han vänt ryggen mot dem är av­gö­ran­de för åtalet. Även för po­lisen bör det vara vär­de­fullt att ramarna för po­lisernas agerande de­fi­nieras.

Att po­lis­be­fälet ock­så åtalas be­ror på att han inte gav till­räck­ligt tyd­lig led­ning. Han in­for­merade ex­em­pel­vis inte om att den skjutne an­mälts för­svunnen och tro­li­gen fanns i om­rå­det. Hade po­liserna vetat det kan­ske tra­ge­din kun­nat und­vikas.

Att vara po­lis är inte lätt, särskilt inte i en sit­u­a­tion där det kan finnas en hot­full be­väpnad per­son, vilket miss­tänktes i det här fallet. Men det ökar kraven på an­sva­riga po­lis­be­fäls led­ning. Po­liserna måste ock­så inse att var­je av­lossat skott är ett miss­lyc­kan­de och in­ne­bär risker.

Där­för är åkla­ga­rens po­äng viktig, att ef­ter var­je skott måste po­liserna vär­dera om yt­ter­li­ga­re skott be­hövs, för att av­värja en fara. Om dom­stolen håller med måste po­lis­led­ningen in­föra nya ru­tiner och in­struk­tioner.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons