Annons

Ny upphandling för lägenheter och LSS

Osby • Publicerad 13 april 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

– Vi bestämde att lägga ut byggnationen på en ny upphandling, säger vice ordförande i Osbybostäder, Lars-Eric Svensson (M). Detta ska ske skyndsamt, förhoppningsvis i maj månad så att vi kan få in offerter före sommaren.

– Anledningen till att vi tog beslutet, som alliansen och Sverigedemokraterna röstade för, är att vi kan få byggnationen till en lägre kostnad än den uppgörelse vi hade med Skanska, säger Lars-Eric Svensson (M).

Annons

– Jag tror vi kan få ett lägre pris i en konkurrenssituation vilket skulle kunna göra att hyrorna blir lägre och möjligheterna för att få lägenheterna uthyrda skulle kunna öka.

Osbybostäders styrelse har sedan mitten av 2017 planerat för en nybyggnation på fastigheten Gjutaren utmed Parkgatan i Osby. En upphandling med Skanska gjordes 2017 och det är detta avtal som nu bryts.

– Vi har möjlighet att bryta i varje fas i uppgörelsen, så detta är inget som strider mot avtalet, säger Lars-Eric Svensson (M).

Socialdemokraternas representanter i Osbybostäders styrelse röstade för fortsatt samarbete med Skanska och omedelbar byggstart. De menar att risken med en ny upphandling är att färdigställandet av byggnationen flyttas mellan sju och åtta månader framåt i tiden.

Socialdemokraterna skriver i ett pressmeddelande att de tror att byggnationen kan fördyras och att risken finns att det över huvud taget inte kommer in några anbud. Skanska kommer inte att lägga något nytt anbud, enligt Socialdemokraterna.

De är oroliga för att en försening av LSS-boendet får stora konsekvenser för enskilda personer och för Osby kommuns skattebetalare. Att köpa in boende utanför kommunen kostar upp till två miljoner kronor per plats och år, under förutsättning att det går att få tag på en plats.

- Det är ytterst allvarligt och oetiskt att personer med funktionsvarianter inte kan få sina behov av bostad tillgodosedda inom rimlig tid, säger Johnny Ahlqvist (S), ordförande i Osbybostäder.

Alla papper och tillstånd för byggnation enligt planen om 42 tillgängliga lägenheter och sju LSS-boenden samt miljö- och teknikhus och parkeringar är klara. Miljö- och byggnämnden beslutade om bygglov för flerbostadshus med LSS-boende vid sitt sammanträde den 28 mars i år. Men något startbesked lämnades inte i det beslutet.

Alla yttranden i beslutsunderlaget har kommit in och ger grönt för byggstart.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons