Annons

Spännande äventyr på fjället

Resor Vårvinter i fjällen liknar inget annat.
Publicerad 16 april 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Det finns mycket att välja på i den svenska fjällvärlden. Från Dalarna upp till norra Lappland finns fjällstationer och rösade leder. Bara att välja det som motsvarar var och ens erfarenhet, fysisk kapacitet och äventyrslystnad.

Annons

Med Storulvåns fjällstation som utgångspunkt gjorde vi dagsturer med lunchpaket i ryggsäcken. Vi skidade på kalfjället och i skyddande björkskog i lagom tempo. De välutbildade guiderna lärde ut olika tekniker i turåkning, fjällsäkerhet, utrustning, orientering och mycket annat som är nödvändigt för en trygg fjälltur.

Efter ett par timmars teori med genomgång av nödvändig utrustning bar det iväg för den första testet av skidkunskapen. En relativt kort sväng på fjället för att kolla så ryggsäcken sitter rätt och att kängorna inte skaver.

Fjärde och sista dagen på kursen gjorde vi en topptur i strålande solsken och alldeles lugnt väder. Belöningen för ett par timmars kämpande uppåt med stighudar under skidorna var obeskrivligt vackra vyer över Sylarna och de omkringliggande fjälltopparna. Att åka skidor i bara t-shirt i värmande vårsol var fantastiskt.

Annons

bild 1/12
Gnistrande snö, ljuvlig vårsol och vackra fjälltoppar är en oslagbar kombination. Ett sätt att uppleva detta är att spänna på turskidorna.foto: anders nygren
Snöbivack kan man gräva för att få lite vindskydd när man ska njuta av matsäcken. Men kunskapen hur den byggs kan bli livsavgörande om man överraskas av oväder på fjället.
Fika på toppen av ett fjäll med underbar utsikt är stor belöning för några timmars tufft klättrande med stighudar under skidor.
Gnistrande snö, ljuvlig vårsol och vackra fjälltoppar är en oslagbar kombination. Ett sätt att uppleva detta är att spänna på turskidorna.foto: anders nygren
Fakta:

STORULVÅN

Anders Nygren
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons