Annons

Man har sta­ket vid järn­väg av goda skäl

Opinion Att en fy­ra­å­rig poj­ke i Kristianstad blev på­körd av tåget och av­led är en tra­gisk olyc­ka.
Opinion • Publicerad 17 april 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Att en fy­ra­å­rig poj­ke i Kristianstad blev på­körd av tåget och av­led är en tra­gisk olyc­ka. För hans an­hö­riga är det en klen tröst att det fö­re­faller vara slarv och bristande ru­tiner som orsakade olyc­kan.

Man kan börja med att kon­sta­tera att det finns sta­ket vid järn­vägar av goda skäl, bland an­nat att just barn el­ler andra med säm­re om­dö­me inte ska kun­na ta sig ut på spår­om­rå­det och hamna i fara. Sta­ketet fanns dess­utom i när­heten av en skola, där man har ex­tra an­led­ning till att vara mån om att se till att barn inte kan ta sig ut på spåret. Trots detta verkar ingen veta vem som äger el­ler har an­svar för det ak­tu­ella sta­ketet.

Annons

En pri­vat­per­son mer än en gång larmat om det tra­siga sta­ketet. Det är an­märk­nings­värt att ingen har be­sökt platsen för att se om det stämde, eller försökt åtgärda på annat sätt. Nu har det dess­utom fram­gått att även Trafikverket för­sökt kon­takta kommunen för att se hur man kun­de göra med stäng­slet. Efter­som de inte visste vem som skulle kon­takta i ären­det kom svaret först flera dagar ef­ter att poj­ken re­dan var död.

Att se till att det finns skydds­stäng­sel för att hålla med­bor­ga­rna bor­ta från far­liga platser är en grund­läg­gan­de nivå på ser­vi­ce. Den tra­giska olyc­kan bör leda till att inte bara Kristianstad utan alla skånska kom­muner ser över sina ru­tiner så detta inte kan hända i fram­tiden. Trafikverket måste vet vem som kan lösa ett sådant här pro­blem när det upp­står – in­nan nå­gon dör.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons