Annons

Uppfinnare och bokbindare

Personligt Uppfinnarjockar inom vården, var en av nyheterna i Norra Skåne för 25 år sedan.
Personligt • Publicerad 20 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Uppfinnarjockar gör vården lättare, heter det i en rubrik.

Nu belönas uppfinningsrika landstingsanställda som kommer på idéer för att göra arbetet inom sjukvården lättare. ”Sent omsider har vi börjat göra det som industrin gjort länge – ta vara på de anställdas förslag”, berättar Göran Moberg på landstingets förvaltning i Kristianstad.

Annons

I en broschyr uppmanas anställda att höra av sig, men intresset har hittills varit svalt, trots löfte om belöning. Med hjälp av Håkan Karlberg på AV-Centralen i Hässleholm har också en video tagits fram för ändamålet. Om förslagen går att använda belönas idégivaren med en slant.

Flera medarbetare har redan erhållit belöningar på mellan 1000 och 6000 kronor. Paul Ipsen fick till exempel 1000 kronor för en avlastningsanordning som underlättar gipsning av benbrott.

Det handlar ofta om Mjölkalånga nu och som vi tidigare nämnt är det militära förhållanden som avhandlas.

Nu har riksdagsmän och kommunpolitiker åkt runt Finjasjön och studerat naturen i avsikt att bilda sig en uppfattning, om marken vid Mjölkalånga är värd att bevara i nuvarande skick eller om den skulle duga till övningsfält. För närvarande behöver inte militären mer mark, men när den nya stridsvagnen anländer kommer andra behov.

Det behövs också större ytor, när A3 flyttar till Hässleholm. ”Ur både trafik- och miljökrav är det bättre och billigare att ha områden runt Hässleholm i stället för att fara till Kristianstad”, säger regementschefen Jan Bergström. ”Det är en enig (S)-grupp som är positiv till övningsfältet för att trygga sysselsättningen”, menar kommunalrådet Bengt Andersson.

Och S-riksdagsmannen Johnny Ahlqvist som deltog anser att enda möjligheten till ett effektivt övningsfält i södra Sverige är just runt Finjasjön.

Levins tände lampan i folkhemmet och nu fyller företaget 75 år.

Hösten 1907 hade ljuset kommit till Hässleholms köping med det nya elektricitetsverket på Kaptensgatan. Men det skulle dröja till 1919, innan Bror Levin startade sitt företag nära elverket och på samma adress som idag, Hantverkargatan 1. Då handlade det bara om att installera ett och annat vägguttag och en ”ljuspunkt mitt i rummet”. Idag är det komplicerade datanät, hissar och larmanordningar som gäller.

Förändringens vindar har blåst i branschen och många elföretag har försvunnit eller köpts upp. Av landets 20000 elektriker är 5000 arbetslösa och nergången i branschen är hela 25 till 30 procent, uppger Levins vd och ensamägare Conny Jönsson. ”Men vi har klarat oss bra under de dåliga åren och företaget jubilerar den 15 april”.

I Osby minns många fjolårets mode- och hårshow i Sporthallen. Den blev en pyramidal succé!

Annons

I år blir den ännu större och bättre, dessutom med dubbla föreställningar direkt efter varandra. Detta lovar Staffan Karlsson och Robert Nidsjö, som även denna gång sköter snacket och samordnar det hela.

Tolv företag och över 100 personer, framför allt Pulsen-ungdomar är nu engagerade. Denna (v)årliga mode- och hårshow är främst fritidsgården Pulsens grej. Arrangemanget startade en smula trevande för sådär sex år sedan men har efter hand utvecklat sig som ringar på vattnet.

I år ska det även satsas mer på ljus och ljud. Samarbete med Skivbörsen garanterar det senaste i musikväg.

Föreningen Bokbindarna i Vittsjö och Bjärnum har gamla anor på orten. Redan på 1910-talet startade Gösta Waldau i branschen, sedan han från Tyskland inköpt nödvändiga maskiner och utrustning.

Nu 80 år senare är det ett 20-tal entusiaster som använder utrustningen och ägnar sig åt denna inte helt vanliga hobby, bokbinderi. Två kurser har man igång, en avancerad och en för nybörjare.

Här är det hel- eller halvfranskt band som gäller och en bokbindare fuskar inte. Det är många moment och tiden räknas inte. Kursdeltagarna har något smått lyriskt i blicken, när de visar fram sina alster. Och roligt har man!

Jazzlegenden Arne Domnérus har varit i stan!

Och när det bjuds på framträdande av toppartister så kommer publiken. I Stadshotellets mörka och lagom rökiga källare trängdes 150 personer för att få uppleva svensk jazz’ stora legend.

”Det är en publiksiffra som vi är mycket nöjda med”, framhöll Jazzklubbens ordförande Bo Carlsson. Snart 70-årige ”Dompan” och hans välmeriterade musiker bjöd på en tidlös konsert med en rad lekfulla inslag som lockade publiken till stora applåder, läser vi som sammanfattning.

På Vannarödsskolan i Sösdala var publiken minst lika nöjd! Vårfesten, arrangerad av Norra Mellby och Brönnestads församling samt Röda korset, gästades nämligen av ingen mindre än Thore Skogman. Han fängslade sina många åhörare redan från början, berättade om sitt liv och skojade mellan låtarna om sina tänder.

Annons

Från närliggande servicehemmet hade pensionärer kommit för att lyssna och Skogman fick stort gensvar från de äldre.

bild 1/8
Thore Skogman kopplade på charmen!
Arkiv: Jörgen Ahlström
En nykläckt kyckling är en pigg, liten krabat och just den här finns på naturmuseet i Malmö. Arkiv
Paul Ipsen på ortopeden i Hässleholm demonstrerar sin prisbelönta uppfinning, en avlastningsanordning vid gipsning.
Arkiv: Gugge Nilsson
I delegationen av politiker fanns Jonna Ahlqvist, som på bilden är väl flankerad av militären.
Arkiv: Helene Nordgren
Levins tände lampan i folkhemmet och nu fyller företaget 75 år.
Arkiv
Annette Törnqvist och hennes kollega Maria Larsson i färd med att skapa en fantasifull hårkreation.
Arkiv: Ingvar Kvarnhammar
Pressa hårt, hårt. Roland Cesar går andra terminen i bokbinderikursen.
Arkiv: Stefan Sandström
Jazzlegenden Arne Domnérus har varit i stan.
Arkiv: Jörgen Ahlström
Thore Skogman kopplade på charmen!
Arkiv: Jörgen Ahlström
En nykläckt kyckling är en pigg, liten krabat och just den här finns på naturmuseet i Malmö. Arkiv
Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons