Annons

Mördande slarv

Opinion Tre år.
Opinion • Publicerad 24 april 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Begravning av offer för bombdådet. Foto:TT
Begravning av offer för bombdådet. Foto:TT

Tre år. Under så lång tid hade Hilmy Ahmed som är vicepresident i Sri Lankas muslimska råd försökt varna för att en av gärningsmännen bakom bombdåden på Sri Lanka hade radikaliserats och kunde vara farlig. Om och om igen berättade Ahmed för myndigheterna att en person försökte radikalisera unga genom att leda ”koranskolor”. Hilmy Ahmed säger att han naturligtvis inte kunnat föreställa sig att det skulle gå så här långt. Det kan nästan ingen: det är därför terror fungerar så bra. Ingen kan föreställa sig en sådan ondska. Det innebär att man måste vara extra vaksam på signaler om att något inte står rätt till och till exempel lyssna på lokala religiösa ledare när de ser varningstecken.

Det förefaller vara slarv som ligger bakom, men det kan också handla om att man bemött en representant från en annan grupp med misstro. Oavsett varför man från myndigheternas håll struntat i varningarna har man blivit ansvarig för att hundratals personer förlorat livet.

Annons

Lokala religiösa ledare är kanske den mest värdefulla resursen som finns i kampen mot islamistisk terror. De kan bättre än någon annan avgöra om det finns något i en församlingsmedlems tonläge eller beteende som antyder en radikalisering som skulle kunna leda till våld. En imam som ska hjälpa sin församlingsmedlem att tolka dogmer och texter har en unik möjlighet att se om en helt annan tolkning görs av individen än av församlingen som helhet. I det här fallet har en av gärningsmännen varit ledare för en lokal jihadistgrupp, vilket har varit känt. Inte ens då har man lyssnat på varningar.

Kanske får man aldrig reda vem eller vilka som felat och inte vidarebefordrat varningar till någon med ett tillräckligt högt ämbete för att göra något åt saken. Men om Sri Lanka ska ha någon möjlighet att avvärja framtida attacker måste de se till att nästa person som varnar tas på allvar. Att börja samarbeta med lokala religiösa ledare är ett givet första steg.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons