Annons

V och KD går ihop mot pen­ning­tvätt

Opinion Inget par­ti vill nog gå emot tyd­ligare krav på bankerna och hårdare kon­troller.
Opinion • Publicerad 24 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Att svenska banker inte klarat av att kon­trol­lera sina kunders pen­ning­tvätt har upp­rört många. Inte bara Danske Bank, trots namnet en av de största bankerna i Sverige, utan ock­så Swedbank, med rötterna i folk­liga Föreningsbanken och Spar­ban­ker­na, lik­som Nor­dea och SEB miss­tänks för att ha slarvat med kon­trollen av att svarta pengar inte får ”tvättas” ge­nom eta­ble­rade bankers kon­ton.

Upp­rörd­heten har lett till att myn­dig­heterna som ska kon­trol­lera att pen­ning­tvätt inte fö­re­kommer, främst Fi­nans­in­spek­tio­nen, tvingats skärpa sitt ar­be­te. Nu har ock­så ett ini­tia­tiv tagits i riks­dagen.

Annons

Ovan­ligt nog är det KD och V som gör ge­men­sam sak. Ulla Andersson (V) och Ja­kob Fors­smed (KD) höll i går en press­kon­fe­rens om att de till­sam­mans tar ett utskottsinitiativ i fi­nans­ut­skottet för att kräva en ut­red­ning om att skärpa ar­be­tet mot pen­ning­tvätt.

De kan tänka sig ökade re­surser till fi­nans­in­spek­tio­nen och ett nytt re­gel­verk, om det be­hövs. De håller klokt nog sitt för­slag gans­ka löst i kanterna för att för­söka få brett stöd i riks­dagen.

Det bör de kun­na få. Aver­sionen mot pen­ning­tvätt är ut­bredd över alla par­ti­gränser. Inget par­ti vill nog gå emot tyd­ligare krav på bankerna och hårdare kon­troller för att und­vika nya bank­skan­daler, vare sig i Bal­ti­kum el­ler på hem­ma­plan. Där­emot lär detta V-KD-ini­tia­tiv inte bli mall för fram­ti­da upp­gö­rel­ser.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons