Annons

Hasse och Tage möter samtiden

Kultur och Nöje Var blev ni av? Det är titeln på Hasse och Tage-föreställningen som gästar Hässleholms teaterförening i morgon, fredag.– Föreställningen andas väldigt mycket 60-tal och nostalgi, säger pianisten Gunnar Åkerhielm, som varit med och skapat den.
Publicerad 25 april 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Lisa Bodelius, Anna-Karin Westerlund och Gunnar Åkerhielm medverkar i Var blev ni av? som ges i Röda salongen på fredag. Foto: Miki Anagrius
Lisa Bodelius, Anna-Karin Westerlund och Gunnar Åkerhielm medverkar i Var blev ni av? som ges i Röda salongen på fredag. Foto: Miki Anagrius

Musikföreställningen, som redan turnerat över stora delar av landet, föddes ur en idé om att göra något med Hasse och Tages digra material.

Utgångspunkt är Svenska Ords klassiska revyer och musikstyckena, för det här är en musikföreställning i första hand, har fått nyskrivna arrangemang för sånggrupp.

Annons

– Lite ”Gals and Pals”-arrangemang” och stora delar är ganska jazziga, förklarar Gunnar Åkerhielm.

Låtarna blandas med nyskrivna monologer och sketcher i en föreställning som kommit att bli mer samtida än upphovsmännen tänkt från början.

– Ju mer vi började jobba med materialet, desto mer utvecklade det sig till att, indirekt, belysa skillnaden mellan 60-talet, då mycket av det här materialet kom till, och nu. Det var någon som skrev att det fanns en bussighet i tilltalet och en del tycker att materialet är gammaldags för att det är så snällt. Både i humor och i allmänhet är det mer cyniskt och hårdare i dag, säger Gunnar Åkerhielm.

Så ni slår ett slag för snällheten?

– Ha ha, det kanske man kan säga, säger Gunnar Åkerhielm.

Det som framför allt skiner igenom, i både ord och ton, är den värme och humanistiska grundinställning Tage Danielsson och Hasse Alfredson stod för.

– Jag tycker det handlar om att se dagens samhälle lite utifrån, och där är Hasse och Tage en utmärkt utkikspunkt. Det är det vi haft i åtanke när vi skrivit, säger Gunnar Åkerhielm.

Förutom honom medverkar Anna-Karin Westerlund, Lisa Björänge, Maria Holmström och Jacob Alm på sång, Martin Åsander på sång och trumpet, Vilhelm Bromander på bas och Carl Ottosson på trummor.

Föreställningen ges i Röda salongen i Hässleholm kulturhus i morgon, fredag, klockan 19.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons