Annons

Årets Pixel visar 94 kortfilmer på en dag

Publicerad 26 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Pixel startade 1996 med syfte att vara en regional kortfilmsfestival som vänder sig till alla filmskapare i Skåne, så väl nya talanger som mer etablerade.

– Vi vill att Pixel ska vara en välkomnande och inspirerande miljö både för att komma i gång med sitt filmskapande och för att fortsätta, förklarar festivalens projektledare Lena Ek. Pixel är också en möjlighet att träffa andra som gör film på samma nivå.

Annons

– En stor del av publiken är de som själva medverkar med sina filmer men sedan finns det så klart de som kommer för att de är filmintresserade och tycker det är roligt att se vad som görs.

Alla filmskapare med anknytning till Skåne kan anmäla filmer till Pixel. Det finns fyra olika klasser – junior 0-15 år, klass 2 16-19 år, klass 3 20-26 år och klass 4 27 år och uppåt. I år har man slagit rekord i antalet anmälda filmer. Totalt 182 blev det och sedan togs 94 av dem ut till programmet.

– Jag vet inte om det är rekord i hur många vi klämt in i programmet. Det är ändå begränsat av att det är en enda dag och några pauser måste man ha, säger Lena Ek med ett skratt. Men årets festival är väldigt fokuserad på just filmvisningen och på dem som gjort filmerna och de som är intresserade av att se vad som händer i filmskåne. Vi har dragit ner på seminariedelarna och har mer kortare introduktionspunkter. Där har vi till exempel bjudit in ljudkonstnären David Gülich som visar live hur man ljudsätter.

Årets Pixel har också valt att fokusera på hållbarhet och hur man kan ställa om filmproduktion till mer hållbara arbetssätt.

– Det här är något man jobbar med inom filmområdet både i Skåne och andra delar av landet, berättar Lena Ek. Vi har en miniexpo om hållbar filmproduktion och så har vi bjudit in David Helsing som är miljöstrateg och hoppas att han ska inspirera unga filmare till hur man kan tänka grönt från början i sitt filmskapande.

Från början arrangerades Pixel på olika platser varje år men med tiden blev Ystad festivalens fasta punkt. Förra året var dock ett undantag när man tillfälligt flyttade till Malmö. I år är man tillbaka i Ystad och gör också festivalen i samarbete med det relativt nyöppnade Ystad Studios besökscenter – något som också ger festivalen ett utökat innehåll.

– Besökscentret har så fantastisk verksamhet och miljöer och den som inte har varit här innan kan passa på nu, säger Lena Ek. Bland annat har man precis öppnat en ljudstudio där man kan testa hur det är att göra ljud och så finns de olika green screens och man kan leka i Pax rymdskepp eller på Wallanders polisstation. Och det finns flera filmpedagogiska element här. Så det känns verkligen som en fin och inspirerande inramning till hela festivalen.

– Bara känslan att komma in där det finns rester av filminspelningar kvar och film verkligen sitter i väggarna, det är så härligt, fortsätter Lena Ek entusiastiskt.

Under Pixel delas också ett antal priser ut. Så väl de olika klasserna som till bland annat bästa dokumentär, bästa foto, bästa klipp och bästa musik. Och så utses vinnaren av Pixel Talent Award som får utrustning och hjälp att genomföra ett filmprojekt. De tre filmarna som är nominerade i år är Alexander Abdallah, Nadja Carlheim Gyllensköld och Paolo Nobis Sandén.

– Det tre är ganska olika. Paolo har gjort mycket film innan och är verkligen en frifräsare som alltid kört sitt eget race och är väldigt duktig. Alexander sökte med sin debutfilm och Nadia har en väldigt fin känsla för att skildra barns historier, berättar ena Ek. Gemensamt är att alla har en finkänslighet i sitt berättande och det ska bli jättespännande att följa dem framöver.

Annons

Pixel smygstartar redan i dag, fredag 26 april, med en filmarträff i Malmö med regissören och manusförfattaren Isabella Eklöf.

– Det blir som warm up för festivalen. Filmarna samlas, får lyssna på Isabellas tankar och komma i festivalstämning, säger Lena Ek.

På lördag 27 april är det sedan Ystad som gäller. När vi pratas vid är Lena Ek mitt uppe i de sista förberedelserna och ser fram emot att få möta filmarna.

– Det har varit så mycket med detaljer, planering, titta på olika filmer, sitta i urvalsgrupper så det ska bli jättekul nu, säger hon. Jag är verkligen nöjd med alla programpunkter men det är ändå helheten och se hur den landar som jag ser mest fram emot.

– Och så har vi två fantastiska konferencierer, musikern Cecilia Nordlund och skådespelaren och manusförfattaren Jonas Karlström, och det ska bli väldigt roligt att se vad de hittar på i pauserna, lägger hon till innan vi avslutar.

bild 1/2
Lena Ek är projektledare för filmfestivalen Pixel som smygstartar i dag. Pressbild
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lena Ek är projektledare för filmfestivalen Pixel som smygstartar i dag. Pressbild
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons