Annons

Svagt intresse för EU-valet

Hässleholm Att få unga och utrikesfödda att gå till valurnorna i det kommande EU-valet kan bli en utmaning. Europa Direkt i Hässleholm gjorde ett försök i förra veckan.
Hässleholm • Publicerad 30 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

När representanter från Europa Direkt i Hässleholm besökte Mötesplats Ljungdala i förra veckan för att informera om det kommande EU-valet var intresset minimalt.

Förhoppningen var att man skulle kunna nå både förstagångsväljare och utrikesfödda med orientalisk dans, smörgåstårta och valinformation.

Annons

Valdeltagandet i nordöstra Skåne är bland det lägsta i landet och i det senaste EU-valet 2014 låg valdeltagandet i Hässleholm på 44 procent jämfört med riket som helhet som var 51 procent.

Om mindre än en månad, nämligen den 26 maj är det val igen.

Europa Direkt i Hässleholm besöker skolor och andra platser där unga och utrikesfödda befinner sig och de kommer också att finnas på plats vid Europaforum i Hässleholm i början av maj.

Karin Berg som sitter på Europa Direkt i Hässleholm berättade, trots bristen på besökare, på ett enkelt sätt hur EU fungerar och vad det är vi svenskar väljer till.

Det handlar helt enkelt om 21 ledamöter som ska representera Sverige i Europaparlamentet under de kommande fem åren.

Europaparlamentet stiftar tillsammans med medlemsländernas regeringar lagar och regler för närmare 500 miljoner medborgare.

För att få rösta måste man ha fyllt 18 år vara svensk medborgare eller medborgare i något annat medlemsland i EU.

Från och med den 8 maj går det att förtidsrösta och redan från den 2 maj går det att rösta från utlandet.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons