Annons

Debatt om olika hot

Le­da­re Par­ti­le­dar­de­batten in­för EU-valet blev liv­full och en­ga­ge­rad, även om få nya be­sked gavs.
Opinion • Publicerad 9 maj 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
An­nie Lööf var kon­kret i EU-de­batten. 	             Foto: TT
An­nie Lööf var kon­kret i EU-de­batten. Foto: TT

När SVT inte lät sön­dagens par­ti­le­dar­de­batt alls handla om EU-valet tog riks­dagen sitt an­svar i går. Par­ti­le­da­rna höll sig fak­tiskt i hu­vud­sak till äm­net även om vissa ut­vik­ningar gjordes.

Ste­fan Löfven (S) ägnade hela sin in­led­ning åt att varna för att hö­ger­ex­tre­misterna vill splittra uni­onen. Han kallade till och med valet om drygt tre vec­kor för en ”folk­om­röst­ning om hö­ger­ex­tre­mismens fram­tid”.

Annons

An­nie Lööf (C) och Jan Björklund (L) stämde in i var­ningarna för att de­mo­kra­tin ifrå­ga­sätts. Lööf kopplade sam­man Jim­mie Åkesson (SD) med mer kända hö­ger­ex­tre­mister i Europa ge­nom att ef­fekt­fullt rada upp namnen Orban, Le Pen, Kaczynski, Jim­mie Åkesson.

Åkesson fick ock­så frå­gor från många håll om var­för han och andra SD-po­li­ti­ker nämnt Ung­ern som fö­re­bild och Orban som en be­undrad stark le­da­re men vägrade svara. Det gjorde han ock­så när han fick frå­gor om var­för SD:s EU-par­la­men­ta­ri­ker röstat mot kli­mat­för­slag och mot att sätta press på Ung­ern, som om han inte skulle veta vad olika le­da­möter i detta cen­tral­styrda par­ti gjort. Istäl­let för­sökte han skapa en bild av sig själv som en Eu­ro­pa­vän som vill åter­föra be­slut till na­tionerna.

Den ti­digare EU-kri­ti­kern Jonas Sjö­stedt (V) ar­gu­men­terade för bättre eu­ro­pe­iskt sam­ar­be­te, me­dan Ebba Busch Thor (KD) som be­römde sig av att det var krist­de­mo­krater som tagit ini­tia­tiv till EU nu ville ha ett ”lag­om EU” med fär­re be­slut på eu­ro­pe­isk nivå.

An­nie Lööf tog upp djur­skydd och an­ti­bio­ti­ka­an­vänd­ningen, Cen­terns fram­gångs­frå­gor för fem år se­dan, och det kan­ske enda kon­kreta för­sla­get i de­batten kom från henne: ett glo­balt ”Paris­av­tal” om att minska an­ti­bio­ti­ka­an­vänd­ningen.

Var­je år dör tu­sen­tals sjuka i Europa på grund av att bakt­erier blivit re­si­stenta mot an­ti­bio­ti­ka. Där­för är minskad an­ti­bio­ti­ka­an­vänd­ning inom djur­håll­ningen i världen en bok­stav­li­gen livs­av­gö­ran­de fråga. Den bör dis­ku­teras mer i EU-val­rö­rel­sen.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons