Immelnprojekt får kronhjortspris

Osby/Östra Göinge På tisdagskvällen avgjordes vilket av de tre nominerade projekten som kammade hem priset Årets leaderprojekt i Skånes Ess.
Längsta strået drog Hola Lake Immeln och projektet tilldelas därmed kronhjortspriset.

Hola Lake Immeln startade 2017 och ska pågå i tre år.
Arbetet siktar mot att förbättra den ekologiska statusen i sjöar genom att utveckla restaureringsmetoder med ett holistiskt synsätt samt utbyta erfarenheter mellan Sverige och Finland.

Anledningen är bland annat att det under några årtionden blivit mer och mer brunt vatten i Immeln. Från tid till annan har även cyanobakterier blommat på en del ställen i sjön.

Juryns motivering lyder:
”Hola Lake Immeln har visat hur man på lokal nivå kan utveckla nya metoder för att värna om det som är ett av områdets tydligaste naturprofiler, som har stor betydelse för såväl boende som besökande. Genom internationellt utbyte och med en nyfikenhet på ny kunskap, kan man sprida resultat som kan komma att få betydelse långt utanför Skånes Ess område. I samverkan med lokala lantbrukare, markägare och andra engagerade värnar man om den miljön man bor och verkar i.
Det långsiktiga resultatet kan säkerställa en levande landsbygd för såväl boende, besökande som naturen.”

Utöver Hola Lake Immeln var även Klubb Sonya – Vägen in och Mötesplats Balsby nominerade till årets leaderprojekt. Juryn bestod av representanter från Hushållningssällskapet Skåne, Skåne Nordost och Krinova.
Priset är ett sätt att uppmärksamma satsningar som anses stärka området och som engagerar lokalt.

Senaste nytt omOsby

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du badat mycket i sommar?

Loading ... Loading ...