Annons

Re­jäl upp­rust­ning

Le­da­re För­svars­be­red­ningen fö­re­slår en kraf­tig ök­ning av för­svaret efter­som dagens för­svar ”inte är ut­format för att möta ett väpnat an­grepp”.
Opinion • Publicerad 15 maj 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
För­svars­be­red­ningens ord­fö­ran­de Björn von Sydow.     Foto: TT
För­svars­be­red­ningens ord­fö­ran­de Björn von Sydow. Foto: TT

Den största upp­rust­ningen se­dan 1940-talet har fö­re­slagits av för­svars­be­red­ningen med den ti­digare för­svars­mi­nis­tern Björn von Sydow (S) som ord­fö­ran­de. Att det vid un­der­teck­nan­det på tis­dags­mor­gonen var bara fyra par­tier kvar, den ovan­liga kon­stel­la­tionen S, MP, V och SD, gav för­sla­get lägre sta­tus. I sak är dock enig­heten ovan­ligt stor, efter­som även de fyra allians­par­tierna i allt vä­sent­ligt står bak­om för­sla­get till ökade för­svars­kost­nader.

Med tan­ke på den sak­liga enig­heten om att satsa yt­ter­li­ga­re 30 mil­jarder kro­nor fram till 2025 (samt fyra mil­jarder till ci­vil­för­svaret) verkar det ha varit för­has­tat av de fyra att hoppa av be­red­ningen i fre­dags för att rege­ringen inte ville skriva un­der på att fi­nan­siera kost­naderna. Nu lär det bli en ny för­hand­ling om pengarna när pro­po­si­tionen ska läggas fram om ett knappt år.

Annons

Det vik­tiga är dock att enig­heten är så stor om för­svarets in­rikt­ning. Att dagens krigs­or­ga­ni­sa­tion inte klarar av att möta ett väpnat an­grepp är na­tur­ligt­vis ett un­der­be­tyg till ti­digare re­ger­ingar allt se­dan slutet av 1990-talet. Med de för­slag som be­red­ningen lägger fram är am­bi­tionen att för­svaret ska dels få en ”krigsavhållande för­må­ga”, dels om cir­ka tio år klara åt­min­sto­ne tre må­naders för­svars­krig. Ef­ter de vec­korna hoppas alla på att ha fått hjälp från an­nan makt (läs Nato el­ler USA), vilket var den hem­liga stra­te­gin ock­så un­der det kalla kriget.

För­sla­gen in­ne­bär utökad värn­plikts­ut­bild­ning till un­ge­fär dubbla vo­lymen (men ändå inte mer än cir­ka 8 000 per år), utö­kning till fyra bri­gader, jäm­fört med bara två ofull­stän­diga i dag, och tre nya re­ge­men­ten.

För­stärk­ningen av ci­vil­för­svaret för att öka möj­lig­heterna även att hjälpa till vid freds­kriser som stora bränder är inte mind­re vik­tig än den mi­li­tära upp­rust­ningen.

Även om bilden utåt de senaste dagarna varit splitt­ring är enig­heten om allt vä­sent­ligt vik­tig att notera – och värna. För det har rege­ringen nu hu­vud­an­svaret.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons