Annons

Låt KU jobba klart

Le­da­re Mo­de­raternas ut­spel om miss­tro­en­de­för­klar­ing mot An­ni­ka Strand­häll är spel för gal­le­riet, An­nars hade KU:s ar­be­te av­vaktats.
Opinion • Publicerad 18 maj 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
An­ni­ka Strand­häll (S) an­ser sig inte har gjort fel.           Foto: TT
An­ni­ka Strand­häll (S) an­ser sig inte har gjort fel. Foto: TT

Mo­de­raterna gick i tors­dags ut med att de vill så snart som möj­ligt låta riks­dagen rösta om ett miss­tro­en­de­vo­tum mot so­ci­al­för­säk­rings­mi­nis­ter An­ni­ka Strand­häll. De gör ut­spelet tio dagar före EU-valet och ett par vec­kor in­nan Kon­sti­tu­tions­ut­skottet är klart med sin gransk­ning av Strand­häll.

Där­med står det klart att M-ut­spelet inte i första hand handlar om Strand­häll utan om Mo­de­raternas då­liga opi­ni­ons­siff­ror in­för EU-valet. Det na­tur­liga skulle an­nars varit att av­vakta KU:s be­hand­ling av An­ni­ka Strand­hälls agerande när För­säk­rings­kas­sans ge­ne­ral­di­rek­tör Ann-Ma­rie Beg­ler fick sparken.

Annons

Av vad som re­dan fram­kommit – Strand­hälls många olika för­klar­ingar till var­för hon an­såg Beg­ler måste sluta lik­som upp­gifter från så­väl Beg­ler som andra med­ar­be­ta­re på För­säk­rings­kas­san att av­skedet handlade helt om so­ci­al­de­mo­kra­tisk val­tak­tik – tyder på att KU kommer att rikta hård kri­tik mot Strand­häll. Där­ef­ter hade det varit na­tur­ligt att väcka en miss­tro­en­de­ta­lan. Då hade age­ran­det fått större styrka och tro­vär­dig­het.

Nu ris­kerar istäl­let Ulf Kris­ters­sons ut­spel att leda till nya par­ti­po­li­tiska miss­tänk­lig­gö­ran­den. Själv­klart fick M stöd från KD och SD för miss­tro­en­de­för­klar­ingen. Även Jan Björklund gav snabbt be­sked om att L röstar för miss­tro­en­de.

Cen­ter­par­ti­et och Vänsterpartiet, som båda är lika kri­tiska till Strand­hälls agerande, vill där­emot av­vakta med be­sked med hän­vis­ning till KU:s på­gå­en­de gransk­ning. An­nie Lööf mar­kerar att Cen­ter­par­ti­et nu kon­cen­trerar sig på EU-val­rö­rel­sen men kommer att lämna be­sked i god tid före miss­tro­en­de­om­röst­ningen.

Det är klokt av Lööf och Sjö­stedt att ha is i ma­gen. Kan­ske finns det un­der­lag från KU den 28 maj, när om­röst­ningen ska ske, så att det då är mo­ti­verat att kräva Strand­häll av­satt, om hon inte re­dan kastat in hand­duken. An­nars kan be­slu­tet vänta nå­gon vecka, tills KU:s ar­be­te är av­slu­tat.

Att hon inte kan sitta kvar är dock en själv­klar­het.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons