Annons

Långa köer för att få sitt pass i sommar

HÄSSLEHOLM Ska du ut och resa i sommar och är i behov av ett nytt pass kan det vara för sent. Första lediga tid att boka finns nämligen i juli.
Hässleholm • Publicerad 23 maj 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
I Hässleholm finns inga lediga tider förrän i juli. Foto: Felicia Hultin
I Hässleholm finns inga lediga tider förrän i juli. Foto: Felicia Hultin

I Hässleholm är det just nu sex veckors väntetid för passansökan. Enligt Bodil Svensson, processledare på Polisregion Syd, gällde det att skicka in sin ansökan så tidigt som i slutet av mars för att vara garanterad sitt pass innan sommaren.

Annons

Idag har Hässleholm lika lång väntetid som både Malmö och Lund och Bodil Svensson menar att det finns flera olika anledningar till de långa kötiderna. En av dem är att många vill resa under sommaren och inte planerar i god tid inför resan.

Sedan maj förra året har kötiden i Hässleholm ökat från fyra till sex veckor och enligt Bodil Svensson har det varit svårt att anpassa arbetet efter det höga trycket, med anledning av deras begränsade mängd utrustning.

Hon berättar även att de jobbar för att avlasta de långa passköerna genom att kontinuerligt informera om extra öppettider och uppmanar till att hålla utkik efter extra tider och återbud på polisens hemsida.

Fakta:

Provisoriskt pass

Ett provisoriskt pass utfärdas och lämnas ut direkt vid ansökan och gäller för den aktuella resan. Provisoriska pass utfärdas endast på ett fåtal platser i Sverige, som är listade på polisens hemsida. Innan du ansöker måste du veta om landet du ska besöka godtar svenskt provisoriskt pass. Det tar du lättast reda på genom att kontakta landets ambassad eller din resebyrå. Är ditt pass fortfarande giltigt när du ansöker om ett provisoriskt pass, kommer det att spärras och det ska sedan lämnas in till närmaste passexpedition. Avgiften för ett provisoriskt pass är 980 kronor.

Källa: polisen.se

Felicia HultinSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons