Annons

Döms till fängelse efter rådjurskrock

Osby • Publicerad 24 maj 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Mannen i 30-årsåldern larmade själv polisen vid 06-tiden en dag i början av augusti 2018.

Han uppgav då att han kört på två rådjur på länsväg 119. När polisen kom till platsen misstänkte de att han var påverkad och han fick följa med för provtagning. Proverna visade senare att han hade 2,21 promille i blodet och han erkände också att han kört bilen efter att ha druckit.

Annons

I senare förhör har mannen dock reviderat sin historia helt. Istället har han uppgett att han befunnit sig på en fest och där druckit alkohol. När han sedan skulle hem ska en kamrat erbjudit sig att köra – vilket vederbörande också gjorde.

Kamraten ska sedan ha krockat med rådjuren, ringt dit en annan bekant och blivit hämtad från platsen innan polisen hann dit.

Att han först uppgav att det var han själv som kört och krockat bilen hävdar han beror på att kamraten ”har en bakgrund i brott och har farliga bekanta”, enligt domen. Efter att ha funderat ändrade han sig till att inte ha kört, men vill inte uppge vem kamraten är.

Tingsrätten ser dock mannens version som ”orimlig” och betraktar den som en efterhandskonstruktion. Bland annat med hänvisning till ett vittne som tidigare på natten ringt polisen och berättat att mannen i berusat tillstånd befann sig ute på vägarna.

Med hänvisning till mannens, enligt provsvaren, höga promille i blodet och att färden slutade i en trafikolycka bedömer tingsrätten att hans körning inneburit ”en avsevärd trafikfara”. Därför dömer de honom för grovt rattfylleri till en månads fängelse.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons