Annons

Senaste Rock the Night blev den sista

HÄSSLEHOLM Det blir inga fler Rock the Nightfestivaler i Hässleholm efter lördagens upplaga. – Efter tre år i Hässleholm är vi sugna på att komma till en kommun där man är lite mer intresserad av den här typen av arrangemang, säger arrangören Viktor Johansson.
Hässleholm • Publicerad 24 maj 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Omkring 1 500 personer kom till Stortorget i lördags för att lyssna till en handfull tributeband som spelade allt från Queen till Iron Maiden. Det var lite färre än Viktor Johansson hade hoppats på, men han är ändå nöjd med arrangemanget.

Trots det kommer han inte att arrangera fler tributefestivaler i Hässleholm.

Annons

– Vi upplever inte att grundinställningen hos Hässleholms kommun till den här typen av arrangemang är positiv för då hade man hjälpt till på ett helt annat sätt än vi tycker att man har gjort, säger Viktor Johansson.

Som exempel på ett område där han tycker hjälpen uteblivit nämner han guidning i samband med olika tillståndsfrågor men det har även handlat om rent praktiska saker, som att spärra av ett torg.

– Det är mycket tillstånd och regler som ska följas, det är vi fullt medvetna om, men vi tycker man kan göra det på ett sätt så man känner att vi ska få detta att fungera tillsammans, säger Viktor Johansson.

Han efterlyser också en mer långsiktig strategi från Hässleholms kommuns sida när det gäller stora arrangemang rent allmänt.

– Hässleholms kommun har stöttat festivalen alla tre åren, och det är vi jättetacksamma för, men vi tycker att det saknas ett högre syfte med allt som görs. Det finns ingen evenemangsstrategi, det finns ingen målbild; vart vill vi ta Hässleholms stadskärna med den här typen av arrangemang, eller infrastruktur för hur vi ska skapa detta. Det tycker jag saknas i Hässleholm, och det handlar inte bara om Rock the Nightfestivalen utan övergripande, säger Viktor Johansson.

Samtidigt är det du genom ditt företag som driver festivalen. Hur mycket ska en kommun bistå eller bidra med när det handlar om en privat aktör?

– Jag tycker kommunen ska hjälpa till att skapa förutsättningar för att man ska kunna göra sådana här arrangemang. Absolut, vi driver detta i bolagsform, men det är inte som att vi gjort det med ett vinstintresse och inte lyckats och därför struntar i det. Allt jag gjort har jag i absolut första hand gjort för att vi ska få den här folkfesten – jag ville ge hässleholmarna och alla andra en upplevelse. Det är det som gör att frustrationen blir större när kommunen gång på gång visar att man inte har något som helst intresse för det, säger Viktor Johansson.

Det har också riktats kritik mot dig från privata aktörer som inte fått fullt betalt efter tidigare festivaler. Vad säger du om det?

– Det finns alltid en risk i att arrangera sådana här evenemang. Vi har alltid haft som förhoppning att kunna fullfölja hela kedjan från start till slut och är de första att tycka det varit olyckligt de gånger vi inte fått projekten att gå ihop, säger Viktor Johansson.

Enligt honom gick lördagens festival, om än på håret, runt rent ekonomiskt.

Annons

Nu ser han fram emot att ta sitt koncept vidare, någon annanstans.

– Jag kan inte säga så mycket om det än, men vi har dialog med andra kommuner, säger Viktor Johansson.

bild 1/2
Viktor Johansson, som arrangerat de tre Rock the Nightfestivalerna i Hässleholm. Foto: Pernilla Ekdahl/arkiv
Cirka 1 500 personer besökte lördagens Rock the Night på Stortorget. Nu blir det inte fler tributefestivaler, åtminstone inte av den här arrangören, i Hässleholm. foto: Annicka Nilsson
Viktor Johansson, som arrangerat de tre Rock the Nightfestivalerna i Hässleholm. Foto: Pernilla Ekdahl/arkiv
Cirka 1 500 personer besökte lördagens Rock the Night på Stortorget. Nu blir det inte fler tributefestivaler, åtminstone inte av den här arrangören, i Hässleholm. foto: Annicka Nilsson
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons