Så här såg det ut 1943 när musikern Martin Norstedt uppvaktade sin mamma i glasståndet på Hornsgatan, Stockholm på Mors dag. Foto: SCANPIX
Blommor gör mammahjärtan glada! Foto: Johan Nilsson/TT

Glöm inte mamma idag

Många rosor och varma kramar ska delas ut idag, när vi firar Mors dag.

Mors dag firas på lite olika dagar runt om i världen men ursprunget kommer från den amerikanska Anna Jarvis (1864 till 1948), som ville hedra sin avlidna mors minne med en särskild gudstjänst i början på 1900-talet. Hon smyckade kyrkan själv och alla besökare fick med sig moderns favoritblomma, vita nejlikor.
En dag för att visa sin kärlek till mor, var något som gick hem hos folk och 1914 instiftades Mors dag som officiell helgdag i USA. Det spred sig till andra länder och första gången Mors dag firades i Sverige var 1919.
Det finns idag ungefär 2,9 miljoner mammor att fira i Sverige.
– Studentkommuner och stora inflyttningskommuner som storstäderna pressar ner andelen mammor, för att de har en ganska hög andel kvinnor mellan 20 och 30 år. I den åldern är det fortfarande relativt få kvinnor som har fått sitt första barn, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB, till Siren.
Rikssnittet ligger på 71 procent men i Hässleholms kommun ligger det något högre med 73, 8 procent och ännu högre i Osby kommun 76,2 procent och Perstorp 75,5 procent.
Antalet mammor har beräknats på antal kvinnor, 18 år eller äldre, som är mor till ett eller flera barn både biologiska mödrar och adoptivmödrar.