Annons

”Smått” på gång i Farstorp?

Krönika God Helg!
Publicerad 26 maj 2019 • Uppdaterad 14 december 2021

God Helg! Mors dag infaller i dag. Passa på att hylla Mor så länge hon lever.

Annons

Centrala Vinslöv, Bokeberg i stan samt Vittsjö tätort har flest röstberättigade i åldern 65 år och uppåt: 556, 549 respektive 538 personer.

Här finns de ordinarie ställena att rösta på den 26 maj: Hässleholm: T4-skolan, Västerskolan, Norra station, IFK Hässleholms stuga, Församlingshuset, Linnéskolan, Läredaskolan, Kasern Lybecker på Garnisonen, Restaurangskolan, Mötesplats Ljungdala, Ljungdalaskolan och Brandstationen. Bjärnum: Skolan och Bygdegården. Vittsjö: Församlingshemmet och Medborgarhuset. Vinslöv: Skolorna på Söderpark och Furutorp samt Hedbergshuset. Sösdala: IOGT-NTO-gården och Vannarödsskolan. Tyringe: Tyringe skola två distrikt, Kyrkans hus och Finja skola. Röke-Hörja: Röke församlingshem. Tormestorp: Johannesgården. Vankiva: Församlingshemmet. Hästveda: Farstorps skola och Hästveda skola. Ballingslöv: Solbacken. Stoby-Ignaberga: Stoby bygdegård.

Det kom nyligen ett tråkigt besked. Orienteraren Bernt Frilén, 73 år, dog efter en tids sjukdom. I mitten av 1970-talet var han världens allra bästa manliga orienterare. Bonden från Fotskäl i Västergötland vann både ett VM individuellt och två i stafett. Guld även i NM. (EM fanns ej då). SM-guld, seger i O-ringen i Göinge 1970, vinst i tv-orientering med mera blev det också. Bernt Frilén hade pondus. Han var väldigt populär. Vi journalister gillade honom. Det gick alltid att skriva mycket om bonden Bernt. En duktig idrottsman och en fin medmänniska som nu sörjs av många. Utsågs till ”Årets orienterare” fyra gånger.

Är det ”smått” på gång i Farstorp? Nyligen sågs en budbärare om detta fridfullt spatsera ute på åkern vid Farstorps kyrka. Målaren Eve Persson från Hästveda upptäckte storken, när han var på väg till jobbet på en bondgård i byn Gammalstorp. Nu lägger folk ihop ett och ett i bygden…

Mer om fåglar. När lantbrukare Kent ”Kent i Tågarp” Nilsson, 71, nyligen kom körande med traktor på sina ägor drygt halvannan mil från stan, såg han något ståtligt i myrkanten. Två vuxna tranor med två små ungar kom plötsligt gående. Föräldrarna höll ögonen både på Kent och på ungarna. Bonden saktade ner och tog en lite större sväng. Tranorna blev nöjda med detta. De verkade stolta över att få visa upp ungarna.

Vilken rusning det blev i butiken, när skoaffären vid Första Avenyn i stan – i all tysthet – plötsligt började sälja ut allt som fanns, till halva priset. Vissa köade i mer än två timmar förra lördagen. Det fanns folk som köpte tolv par skor på ett bräde. Ja, tänk vad denna skoaffär vuxit och blivit stor sedan Fröken Olofssons dagar…

De första ensilagebollarna har nu bärgats i våra bygder. Nattfrosten har pinat gräset på vallarna hårt.

På lördagen firar 80 kvinnor och män, som försommaren 1969 gick ut gymnasiet på Linnéskolan i Hässleholm, att det nu är 50 år sedan detta hände. Det blir ett omfattande program under eftermiddag och kväll. Studiebesök på Linnéskolan, där den populära läraren Eva Lundberg visar runt. Rejäl middag på Statt. Med mera. År 1969 var första året det inte längre gick att ta studentexamen. Ett epokskifte.

Lördag kväll är det dags för hässleholmares och utombys årliga gratisnöje i stan. Cruisingen med gamla bilar lockar mycket folk från eftermiddag till sen kväll. De fina bilarna visas upp vid Hässleholmsgården tidigare under lördagen. Publiken uppmanas att cykla eller gå.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons