Annons

Nya Färevallen redo för invigning

Östra Göinge • Publicerad 27 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det började för runt två år sedan. Den ena gräsplanen på Färevallen behövde läggas om och då föddes idén att inte nöja sig med att lägga om en gräsplan.

Sibbhults IF:s klubbledning resonerade kring hur framtidens fotbollsklubb i en mindre by kunde fungera. Redan tidigare var Sibbhults IF en aktiv och viktig aktör i samhället, varför inte bygga vidare på det? Kanske göra Färevallen till ett fritidsområde med utrymme för fler aktiviteter än bara fotboll – samtidigt som förutsättningar för att spela och träna fotboll förbättrades.

Annons

Idéer och förslag växte fram, finansiellt stöd söktes från olika aktörer. När potentiella samverkanspartners och medfinansiärer gav positiv respons intensifierades arbetet med att skapa ”nya” Färevallen och i slutet av förra sommaren sattes spaden i marken.

Och nu är den redo att invigas.

Den 1 juni klipps bandet och Norra Skåne fick en rundtur på området med Sibbhults IF:s ordförande Jonas Thomasson som guide.

– Den kommer att vara öppen och tillgänglig i stort sett dygnet runt, året runt. Jag hoppas och tror att den verkligen kommer att användas och kommer till nytta. Inte bara för Sibbhult, utan för hela kommunen och närområdet, säger Thomasson.

Ett område med boulebanor, padelbana, multiarena (med möjligheter att spela bland annat basket, fotboll, innebandy och handboll) och utegym har växt fram på marken närmast vägen.

– Här har vi satsat mycket på underlaget så att det ska funka året om, säger Thomasson.

En retroentré har byggts av Sten Persson utifrån ett fotografi av den klassiska entrén med Färevallen-skylten och hela området har ramats in av ett trästaket.

Fotbollsplanen intill fritidsområdet är numera en konstgräsplan och längre bort är den tidigare naturgräsplanen kvar.

Thomasson konstaterar att Färevallen fungerar för skolverksamhet och integrationsverksamhet, för seniorer och motionärer, för barn och föräldrar.

– Du kan passa på att träna på utegymmet medan ditt barn tränar fotboll. Och syskonen kan spela på multiarenan när storasyster har match. Vill man boka för att kunna planera en aktivitet går det bra, men det funkar också att hitta på något spontant.

Annons

– Som sagt; tillgänglighet och öppenhet är nyckelord, säger Thomasson.

Samverkanspartners och medfinansiärer är Östra Göinge kommun, Skånes Ess, Sparbanksstiftelsen Glimåkra, Boverket, Skånes idrott och Skånes fotbollsförbund.

– Utan dem hade det inte blivit något – och det hade inte blivit något utan alla ideella timmar. Jag vill också lyfta fram alla privata gåvor, säger Thomasson.

Tillsammans med Anders Krafft och Göran Svensson ingår han själv i projektgruppen som varit kärnan i arbetet, men Thomasson poängterar gång på gång vilket fantastiskt lagarbete som gjort ”nya” Färevallen möjlig.

– Engagemanget och jobbet som lagts ner ideellt är fantastiskt. Det finns otroligt många som förtjänar att lyftas fram, personer som har snickrat och målat och dragit kablar och mycket annat. Vi är otroligt tacksamma för allt jobb.

Vad tycker du nu när du ser det färdiga resultatet?

– Vi hade en bild av hur vi hoppades det skulle bli, men det har blivit ännu bättre än vi kunde hoppas. Vi är väldigt nöjda, säger Thomasson.

Kostnaden för projektet var 7,3 miljoner och den 1 juni blir det alltså invigning med tal, bandklippning, aktiviteter och uppvisningar. Och passande nog fyller Sibbhults IF 90 år i år, vilket också firas storslaget med en fest den 1 juni.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons