Annons

Lättkränkt eller bara kränkt

Opinion Sverigedemokraterna är nästan ”skandalresistenta”.
Opinion • Publicerad 28 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Sverigedemokraterna är nästan ”skandalresistenta”. Det ska mycket till för att de förlorar väljarstöd på grund av att en folkvald betett sig på ett sätt som inte skulle accepteras inom andra partier. Nästan. Men inte riktigt. Moderaterna är det tursamt nog ännu inte.

I Sölvesborg har Moderater och Sverigedemokrater från det så kallade Samstyret avgått efter ett olämpligt bildskämt om sextrakasserier i kölvattnet efter avslöjandet om att Sverigedemokraternas Europaparlamentariker Peter Lundgrens tafsat på en kollega. Emelie Pilthammar (M), Peter Thyrén (SD) och Niklas Joelsson (M) låtsades ha gruppsex med en ölflaska på en bild som Pilthammar lade upp i sociala medier n kommentar om att inga lättkränkta skulle ta åt sig av skämtet och ”anmäla”. Bilden är omdömeslös snarare än kränkande för någon.

Annons

Pilthammar säger till Blekinge Läns Tidning att hon snabbt efter att ha lagt upp bilden insåg att den kunde ”missförstås”. Det är svårt att missförstå, budskapet är inte komplicerat. Det är löjligt att vara lättkränkt och den som ser bilden förväntas skratta, annars är man löjlig.

Sverigedemokrater och nu tydligen också moderater har rätt i att det är ett problem att kränkthetsbegreppet har devalverats till att också omfatta sådant som man inte gillar. Att bli kränkt har en särskild betydelse. Att bli fasthållen och tafsad på utan sitt medgivande är ett exempel. Det finns svårare kränkningar, men det faller under definitionen.

Här ser vi problemet med att man till höger blivit alltför förtjust i att driva med lättkränkta och tävlar i att provocera ”politiskt korrekta”. Efter tävlingen i att göra så många som möjligt förbaskade för sakens skull kan pk-kritikerna inte längre se skillnad på lättkränkt och kränkt. Alla händelser är inte trivialt trams som passar att skrocka med sina åsiktsfränder över i sociala medier. Om man inte är säker på vilket som är vilket är det bättre att hålla tyst, av självbevarelsedrift om inte annat.

Det hela är ironiskt, eftersom ärendet var utagerat och SD kunde klarat sig utan konsekvenser och avgångar. Lundgrens väljare gav honom fortsatt förtroende och kollegan som utsattes förefaller ha accepterat en ursäkt. Förhoppningsvis var det en isolerad händelse och inget som Peter Lundgren ägnar sig åt på regelbunden basis.

Att moderaten Emelie Pilthammar är lågstadielärare förvånar. Man kan inte ta fingerade sexbilder där man skrattar åt trakasserier och samtidigt berätta för barn att de har rätt att säga stopp om någon rör vid dem när de inte vill. Det finns en risk att detta skadar hennes trovärdighet som lärare, inte minst för att det visar att hon kan vara omdömeslös. Hennes politiska karriär är över. Man undrar om det var värt det för att få provocera.

Efter framgångar i Europavalet lär inte SD vara intresserade över att deras kommunpolitiker vevar runt vidare i Lundgrenaffären.

Varför tramsa med plumpa bilder när man är kommunpolitiker och inte Benny Hill? Om man ska skämta som politiker måste man vara både rolig och eftertänksam. Och förstå skillnaden mellan kränkt och lättkränkt.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons