Annons

Tom dem­on­stra­tion

Ledare Försöket av Ulf Kristersson (M) att få riksdagen att avsätta Annika Strandhäll misslyckades. Det hade varit bättre att invänta KU:s besked.
Opinion • Publicerad 28 maj 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Stefan Löfven och hela regeringen slöt upp bakom Annika Strandhäll.  				             Foto: TT
Stefan Löfven och hela regeringen slöt upp bakom Annika Strandhäll. Foto: TT

Ulf Kristersson lyc­kades inte få ma­jo­ri­tet bak­om sin miss­tro­en­de­för­klar­ing mot so­ci­al­för­säk­rings­mi­nis­ter An­ni­ka Strand­häll (S). Bara 172 le­da­möter röstade ja, det fattades allt­så tre. Ef­ter Cen­ter­par­ti­ets be­sked på mån­dags­kvällen var det väntat. Fem från­va­ran­de le­da­möter hade ingen på­ver­kan på re­sul­tatet.

Pri­ori­te­ringarna från de olika par­tierna visades av att det var par­ti­le­da­rna Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor som talade för sin sak me­dan öv­riga par­tier nöjde sig med att låta grupp­le­da­rna tala (för SD vice grupp­le­da­ren). Ar­gu­menten var väl kända. M och KD ville före EU-valet an­gripa Strand­häll för att hon av­skedat Ann-Ma­rie Beg­ler som chef för För­säk­rings­kas­san på oklara grunder och se­dan lämnat olika för­klar­ingar.

Annons

Cen­ter­par­ti­et har som tra­di­ti­on att lägga ned rösterna i miss­tro­en­de­om­röst­ningar. När C röstade mot Ste­fan Löfven i den en­ligt en ny grund­lags­regel ob­li­ga­to­riska om­röst­ningen om stats­mi­nis­tern ef­ter valet var det första gången C röstade för av­gång. Där­för var ”den gula knappen” inte för­vånande, även om C:s kri­tik mot Strand­häll var hård.

Från S fram­hölls att age­ran­det från M och KD minskar vär­det av kon­sti­tu­tions­ut­skottets ar­be­te. S-grupp­le­da­ren An­ne­li Karlsson be­römde nu­va­ran­de tal­mannen An­dre­as Norlén som var ord­fö­ran­de i KU för­ra man­dat­pe­ri­oden för att ha skapat enig­het i ut­skottet när kri­tik fram­förts. Det har höjt KU:s an­se­en­de. Nu ris­keras både enig­heten i ut­skottet och dess an­se­en­de, om det kan miss­tänkas att po­li­tiska hän­syn tas.

Att Strand­häll kommer att få kri­tik av KU fram­står som högst san­no­likt. Frå­gan är hur hård den kommer att bli. Kris­ters­sons miss­tro­en­de­om­röst­ning kan göra det svårare att få enig­het om hård kri­tik.

I nästa vecka kan det ändå visa sig att Strand­hälls agerande har varit så klan­der­värt att hon inte kan sitta kvar, även om KU-kri­tik säl­lan får så dras­tiska kon­se­kvenser. Då blir M:s ut­spel ännu tyd­ligare en tom dem­on­stra­tion som snarast var kon­tra­pro­duk­tiv för sak­frå­gan.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons