Annons

Enighet om ny plan för halverat bistånd

Osby En politisk styrgrupp, nya arbetssätt, samarbete mellan kommunen, näringslivet och ideella föreningar, inrättandet av en företagslots ... Det är några förslag som ska leda till att försörjningsstödet i Osby kommun halveras.
Osby • Publicerad 31 maj 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Kommunstyrelsen antog en den handlingsplan som arbetats fram för att halvera försörjningsstödet under 2019-2022 vid sitt sammanträde i tisdags. Nu skickas den vidare till kommunfullmäktige.

Bakgrunden är att försörjningsstödet kostar kommunen stora summor. Enligt den motion som Alliansen skrev i maj 2018 kostade försörjningsstödet i Osby kommun 17 miljoner kronor 2017. Det är den motionen som ligger till grund för det arbete som satts igång.

Annons

Ambitionen är att få in så många som möjligt i arbete i stället för att betala ut ekonomiskt bistånd. Att det är möjligt att halvera försörjningsstödet visar Växjö kommun som lyckats med det under perioden 2015–2018. Växjö kommun har ställt tydliga krav på motprestationer, försörjningslån att återbetala i stället för stödpengar samt ställt språkkrav att lära sig svenska.

Den 4 juni har Osby kommun bjudit in representanter från Växjö kommun i syfte att ta del av deras erfarenheter. För att försöka uppnå samma resultat som i Växjö beslutade kommunstyrelsen i tisdags att förutom att bifalla handlingsplanen uppdra åt kommunfullmäktige att utse en politisk styrgrupp.

Kommundirektören får i uppdrag att:

. bilda och leda en styrgrupp enligt det förslag som redovisas i handlingsplanen

. med handlingsplanen som utgångspunkt utarbeta förslag till politisk strategi som ska beslutas av kommunfullmäktige

. utreda förutsättningarna för ett arbetsgivarcenter

. utreda förutsättningarna för ett arbetssökarcenter.

Dag Ivarsson (M) föreslog även ett tillägg, som även det bifölls av kommunstyrelsen, nämligen att utreda hur kommunen kan underlätta integrering av sociala företag.

Mensur Numanspahic, områdeschef för socialt stöd, arbete och integration, i Osby kommun, redogjorde för handlingsplanen på kommunstyrelsens sammanträde.

– Det här är en politisk strategi med vision, mål och inriktning på integration och full sysselsättning. Liknande strategier har gjorts i flera andra kommuner.

Annons

Han pekade på att det är viktigt att inte hamna på en abstrakt nivå utan få fram konkreta lösningar som är möjliga att genomföra. Därför ska individer som söker jobb matchas mot arbetsgivare, de kan få hjälp av en företagslots och svårigheter med språk och kulturella skillnader måste uppmärksammas.

– Det är väsentligt att upplysa om till exempel vikten i det svenska samhället av att komma i tid, säger Mensur Numanspahic, och förklara hur samhället fungerar.

Han underströk också:

– Den person som ska leda styrgruppen blir en viktig person som måste leva upp till kraven på resultat.

Alla förvaltningar ska vara med för att bidra till strategins intentioner. I styrgruppen ska representanter för kommunen, arbetsförmedlingen, ideella sektorn och näringslivet sitta.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons