Bildtext
Bildtext
Bildtext

Bokäventyr för sommarlovet

Det är sommarlov, skönt tycker Amy som då slipper plågoandarna från skolan, de som retar henne för att hon haltar lite. Hon och Aron brukar leka på skroten som Amys pappa driver. Alltid hittar man något kul som man kan leka med.
En dag hittar de en liten rostig smörjkanna med pip i dubbel bemärkelse, de hör ett litet ljud som kommer inifrån kannan. Likt osynliga barnet i Mumins värld träder en osynlig pojke fram efter hand som han blir vän med Amy och Aron, först en arm, sedan ett huvud. Han vill bli en självständig ande, inte en som likt en slav utför handlingar åt den som önskar. När han blivit en hel människa utför han storverk och hjälper Amy, inte för att hon önskade det utan för att han ville. Amy, Aron och anden (Bonnier Carlsen) av Ulf Stark med illustrationer av Per Gustavsson är en vacker och tänkvärd historia om vänskap med mycket värme och humor, en utmärkt högläsningsbok.

Nelson Mareng trodde att han skulle få ett härligt och kravlöst sommarlov hos morfar. Men morfar ändrar hastigt sina planer så Nelson skickas hem till mamma, som ett postpaket. Med en adresslapp kring halsen, med den ofullständiga adressen ett halvfärdigt hus, troligen gult, vid en hållplats längs spårvägslinje 4, får han helt enkelt klara sig själv. Så vad ska en sexåring i randig pyjamas som inte hittar hem ta sig till? En stor och lurvig tiger i hatt blir hans första följeslagare genom staden. Tillsammans möter de både frihetskämpar och de som vill ha allt och alla i raka led. Mycket att tolka in och fundera över i Nelson Tigertass (Förlaget) av Lena Frölander-Ulf.
Ett riktigt rysligt sommarlov har Holly och Elvir i Spökjägare (Lilla Piratförlaget) av Martin Jern. Syskonen ska tillbringa sommarlovet hos sin faster i den staden Vilaholm som de aldrig varit i. Faster verkar måttligt glad och de känner sig inte speciellt välkomna. Flera barn har försvunnit på oförklarliga sätt och det dröjer inte länge förrän även Elvir har försvunnit. Vad hjälper det att polisen och frivilliga är ute och letar när Holly vet att det handlar om ondsinta spöken och passager till andra sidan. Det är en riktig bladvändare för slukaråldern.

Ett sommarlovsäventyr av helt annan art är den bilsemester till det rumänska barnhem där Amanda tillbringade sina första levnadsmånader i Ett annat jag (Rabén & Sjögren) av Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck. Tillsammans med sin moster och skolkamraten Rasmus beger de sig söderut efter att precis ha överlevt ett bombattentat i Stockholm, en resa som kommer att gå runt nästan hela Europa.
Amanda misstänker att hon var den egentliga måltavlan, men det blev kompisen Malin som sprängdes till döds. Parallellt får vi följa den framstående forskaren och företagskometen Teresa som i sin givmildhet bekostar barnhem världen över. Utan att avslöja för mycket handlar det om dagsaktuell forskning och hänsynslösa mördare. En bok för unga tonåringar, spännande till sista sidan.

Dagens fråga

Tror du att vårvädret håller i sig tills sommaren?

Loading ... Loading ...