Annons

Kortare nattfasta hos äldre

Hässleholm En mätning som genomfördes i höstas visar att nattfastan hos personer på olika boenden i kommunen har kortats.
Hässleholm • Publicerad 9 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Verksamhetsmålet på att 45 procent av brukarna ska he en nattfasta på elva timmar eller kortare har uppfyllts i kommunen.

Nattfastan hos 466 vårdtagare mättes under 24 timmar i november i fjol och resultatet har analyserats av en dietist.

Annons

45,9 procent av vårdtagarna hade en nattfasta på elva timmar eller lägre.

Av dem som hade en längre nattfasta ligger 27,9 procent inom spannet 11-13 timmar.

Även andelen vårdtagare som blivit erbjudna en extra måltid har ökat på kommunens boenden.

Det är Socialstyrelsen som rekommenderar att nattfastan för de äldre ska ligga på under elva timmar. Detta på grund av att undernäring är ett känt fenomen hos personer inom äldreomsorgen.

I mätningen har tio särskilda boenden och två korttidsboenden i kommunen ingått.

Bäst resultat visade Ekegården, Kaptensgården, Solgården, Sjögläntan, Björkhaga och Skansenhemmet som samtliga låg en bit över målet på 45 procent.

Nästa års mätning planeras att förlängas till flera dagar samt över hela dygnet. Målet är att försöka öka möjligheten att ge ett större näringsintag med flera mindre måltider fördelade över dygnet.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons