Annons

Både klart och oklart

Le­da­re Nya regler för Sve­ri­ges Radio ska göra be­vak­ningen av kom­muner i me­die­skug­ga bättre. Det är bra, även om reglerna inte blir sol­klara.
Opinion • Publicerad 11 juni 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Kul­tur­mi­nis­ter Aman­da Lind (MP). 		            Foto: TT
Kul­tur­mi­nis­ter Aman­da Lind (MP). Foto: TT

Pub­lic ser­vi­ce, allt­så Sve­ri­ges Television och Sve­ri­ges Radio (samt Ut­bild­nings­ra­dion), får klarare regler för sin verk­sam­het om kul­tur­mi­nis­ter Aman­da Linds (MP) pro­po­si­tion går ige­nom i riks­dagen. Det lär den göra efter­som rege­ringens för­slag fö­re­gicks av en par­la­men­ta­risk ut­red­ning som var i stort sett helt enig (kan­ske för­vånande med tan­ke på den ibland hög­ljudda de­batten).

Det är fram­för­allt på två punkter som de nya reglerna kan få be­ty­del­se.

Annons

Pub­lic ser­vi­ce får tyd­ligare di­rek­tiv att stärka sin jour­na­lis­tiska be­vak­ning i svagt be­vakade om­rå­den. Det handlar både om gles­bygds­kom­muner där dags­tid­ningarna lagt ned el­ler kraf­tigt minskat sin be­vak­ning och, inte minst, om för­orts­kom­muner runt Stockholm och Göteborg som egent­li­gen ald­rig haft nå­gon djupare me­die­be­vak­ning.

Det är svårt att tro att lo­kal­ra­dio­sta­tionerna, än mind­re de re­gio­nala tv-sänd­ningarna, ska kun­na be­vaka alla de små kom­muner som nu har en allt­för då­lig be­vak­ning, men det är ändå bra att pub­lic ser­vi­ce nu får ett tyd­ligare upp­drag att be­vaka vad som händer i hela landet. Det är utan tve­kan en cen­tral upp­gift för just den all­männa ra­dion.

Sam­ti­digt vill Aman­da Lind att bo­lagen tar hän­syn till de kom­mer­si­ella me­di­ernas kon­kur­rens­för­ut­sätt­ningar. De är se­dan tio­talet hårt pressade av att re­klam­kö­pa­rna i ökande ut­sträck­ning går till nätmedier som inte tar nå­got nyhetsförmedlande an­svar, som Goo­gle och Face­book.

Hur den här nya regeln ska tolkas, vad som egent­li­gen kan an­s­es kon­kur­rera med dags­tid­ningar, kom­mer­si­ella tv-ka­naler och kan­ske nya ex­tremt lo­kala nät­tid­ningar, är inte sol­klart. Ska lo­kal­ra­dion be­vaka kom­muner mind­re när det startas en lo­kal nät­tid­ning? Att pub­lic ser­vi­ce med sina sta­bila re­surser inte ska kon­kur­rera ut se­riösa lo­kala ny­hets­be­va­ka­re är ändå en rim­lig regel. Tolk­ningen får väl ut­vecklas av att prax­is växer fram så små­ning­om.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons