Sveriges Kosovare Asllani jublar efter 0-1 och klappas om av blivande 2-0-skytten Medelen Yanogi och Anna Anvegård. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Sverige blixtrade till i regnig svensk VM-premiär

fotboll Avbrott på grund av åskoväder. Ett förlösande sent svenskt mål som följdes av ytterligare ett mot nykomlingen Chile.
Det blev en händelserik svensk VM-premiär när Sverige tog den viktiga VM-segern med 2-0 (0-0) i franska Rennes.

Sverige tog som väntat tag i taktpinnen direkt och tryckte på mot det chilenska målet.
Man skapade också ett par vassa chanser, men Chiles bästa spelare, målvakten Christiane Endler storspelade och gick inte att överlista.

Först hade Kosovare Asllani en chans på nick, men skallade ihop med en chilensk försvarare och tvingades till behandling. Hon var snabbt tillbaka i spel igen.
Efter hörna i den 26:e minuten borde det ha varit svenskt 1-0. Linda Sembrant nickade och Nilla Fischer touchade bollen, men Endler gjorde en fantomräddning.

I den 37:e minuten slog Elin Rubensson en passning ut till Fridolina Rolfö som med ett inlägg nådde Stina Blackstenius helt fri i mitten, men skottet gick via den chilenska målvakten över. 0-0 stod sig första halvlek ut.
Sverige fortsatte att dominera spelet i andra halvlek, men utan att det regnade målchanser.

I stället startade ett veritabelt slagregn att falla en bit in på andra halvlek, vilket förryckte spelet och till viss del stoppade upp Sveriges dominans.
För att få in ny fart i anfallet lät förbundskaptenen Peter Gerhardsson Anna Anvegård och Lina Hurtig ersätta Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö i 65:e minuten.

Regnet fortsatte att falla kraftigt och när det började åska och blixtra tvingades domaren att avbryta matchen. Då hade det spelats 71 minuter.
45 minuter senare kunde matchen återupptas.

Madelen Janogy, matchvinnare mot Sydkorea i VM-genrepet, ersatte Elin Rubensson i 81:a minuten.
Hon gjorde avtryck direkt. Två minuter senare kom nämligen det förlösande svenska ledningsmålet. Inhopparna Janogy och Anvegård tråcklade sig i genom chilenska mittförsvaret och passade till fristående Kosovare Asllani som enkelt kunde slå in 1-0.

På övertid gjorde Madelen Janogy en solouppvisning i högre skolan och dribblade sig förbi chilenska försvaret och från elva meter satte bollen till 2-0 kanonhårt i nättaket.