Annons

Järnvägsgatan kan bli dubbelriktad igen

HÄSSLEHOLM Ett M-förslag gick igenom – nu kan flera av förändringarna på Järnvägsgatan i Hässleholm komma att rivas upp.
Hässleholm • Publicerad 12 juni 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Kaos på Järnvägsgatan. Bussbolag har känt sig tvingade att stanna utanför kulturhuset, trots förbudet, men framöver kan flera beslut om gatan rivas upp.
Foto: kristina Höjendal/Arkiv
Kaos på Järnvägsgatan. Bussbolag har känt sig tvingade att stanna utanför kulturhuset, trots förbudet, men framöver kan flera beslut om gatan rivas upp. Foto: kristina Höjendal/Arkiv

Bara någon dag innan arbetsutskottet skulle hålla sitt möte bestämde han att en egen skrivelse som rör en förändring av Järnvägsgatan skulle tas upp.

Syftet med förslaget är att ”underlätta för medborgare och näringsidkare att ta sig fram med bil i centrum och att göra plats för av- och påstigning nära station och kulturhus”.

Annons

– Det är mycket klagomål på trafiken på Järnvägsgatan och tillgängligheten vid stationen. Därför har vi begärt att tjänstemännen ska ta fram ett underlag på hur man med enkla medel kan göra något åt detta, säger han.

Redan tidigare har tjänstemännen utrett en återgång till hur det var – och avrått, mot bakgrund av att det skulle kosta minst 2,1 miljoner och samtidigt få negativa effekter för centrums attraktivitet och tillgänglighet.

– Men det förslaget tyckte inte vi var bra. Vi tror att man kan göra något med enklare medel, det behöver inte kosta skjortan. säger Torsten Nilsson.

Ulf Berggren (SD) sa ja – medan Benny Petersson (S) valde att inte delta i beslutet. Nu ska ärendet vidare till tekniska nämnden, där det troligtvis vinner gehör.

– Sedan får vi se var det hamnar, om lagar och regler krånglar till det eller om det kan bli av, konstaterar Torsten Nilsson.

Tanken är att en första redovisning av förslaget med skiss ska ske den 27 juni, men Torsten Nilsson konstaterar att det är ont om tid och att ett mer konkret förslag troligtvis inte kommer förrän efter semestrarna.

Förslaget är tydligt preciserat:

q Trafik ska ske i båda riktningarna, även med personbil och lätt lastbil.

q Det ska vara möjligt att under kort tid stanna på Järnvägsgatan i båda riktningar, inom rimligt avstånd från stationen för att hämta och lämna resenärer.

q Buss med resenärer till kulturhuset ska kunna stanna tillfälligt utanför kulturhusets ingång för att lämna och hämta.

Annons

q Varutransporter ska underlättas till näringsidkare på och i anslutning till Järnvägsgatan.

q Förslag ska tas fram med lägsta möjliga kostnad.

Benny Petersson (S) star avstånd från skrivelsen.

- Jag tycker inte att vi ska lägga pengar på att bygga om hela vägen igen, men vissa justeringar kan man göra och därför yrkade jag inte avslag, säger han.

Han vänder sig mot flera av punkterna:

– Att dubbelrikta Järnvägsgatan är vi inte intresserade av. Vi tycker fortfarande att den västra sidan ska byggas färdigt och skyltarna komma upp först. Vi kan tänka oss att öppna några p-platser där det är lämpligt, men i övrigt vill vi inte ha några större justeringar.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons