Annons

Tak­tik­röstning skapar inte för­tro­en­de­kli­mat

Opinion Ledande M- och KD-ledamöter taktikröstade fram SD:s budgetförslag som motförslag till det egna för att försöka vinna i den avgörande voteringen.
Opinion • Publicerad 12 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det blev allt­så bud­get­be­red­ningens för­slag till bud­get, som M, KD och L stod bak­om, som röstades ige­nom i kom­mun­full­mäk­tige. Men det skedde med minsta möj­liga mar­gin­al – 17-17 i vote­ringen och be­slut med ord­fö­ran­dens ut­slags­röst. Det visar hur svag för­ank­ring kom­munens sty­re har och är där­med ett all­var­ligt svag­hets­tec­ken för det fort­satta ar­be­tet.

Där­med har kom­munens bud­get inte större stöd än för­ra året, då röst­siff­rorna var lik­ar­tade (då 17-16).

Annons

Detta år tak­tik­röstades dock mot­för­slaget i den av­gö­ran­de vote­ringen (till för­mån för SD:s bud­get­för­slag) fram av ledande mo­de­rater och KD-le­da­möter (me­dan FV lade ned sina röster).

An­nars hade S/V/MP-för­sla­get blivit mot­för­slag efter­som två C-le­da­möter i den vote­ringen, när det egna för­sla­get röstats bort, valde att ge sitt stöd till det röd­gröna al­ter­na­tivet. Då hade detta för­slag ock­så kun­nat vinna den av­gö­ran­de vote­ringen, om par­tierna likt de nu gjorde bara röstat på sina egna för­slag.

Lars Johnsson (M) hoppades un­der bud­get­de­batten på sam­för­stånds­lös­ningar i kon­kreta frå­gor. Han tyckte att han bjudit in flera gånger utan att få re­spons.

Om han verk­li­gen vill ha bredare sam­för­stånd är det knappast lämp­ligt att ge­nom tak­tik­röstning bloc­kera det för­slag som en­samt hade det största stödet i full­mäk­tige istäl­let för att för­söka kom­pro­missa. Det bygger inte för­tro­en­de hos de po­li­tiska mot­stån­da­rna.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons