Annons

Studentfirande kan stoppa trafik

Hässleholm • Publicerad 13 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Det finns strikta regler för hur studentflak ska vara konstruerade.ARKIVBILD: STEFAN SANDSTRÖM.
Det finns strikta regler för hur studentflak ska vara konstruerade.ARKIVBILD: STEFAN SANDSTRÖM.

Stadshusets parkering (vid HTS matsal) är avstängd för att lämna plats åt studenternas flakekipage. Avstängningen gäller hela dagen. Stadshusbesökare hänvisas till Stadshusets del av parkeringen bakom idrottshallen i stället.

14.00 börjar flakekipagen cirkulera längs delar av cityringen, via Viaduktsgatan och Järnvägsgatan, svänger av vid Tingshusgatan mot Nytorget förbi stadsparken, Röingegatan, Stadshusgatan, Första avenyn, Skolgatan och sedan mot Viaduktsgatan igen.

Annons

Kommunpolis Veronica Gustafsson säger att det stundtals kan bli trångt i centrum.

– De som har bråttom ska om möjligt ta en annan väg.

Hon poängterar att säkerheten är viktig och måste prioriteras när det gäller studentflaken.

– På polisens hemsida finns tips och råd för en säker student. Viktigt att veta är att föraren av ekipaget är ansvarig för att studentflaket uppfyller och framförs enligt gällande lagar.

Alkohol och färd på flak är en faktor som inte alltför sällan leder till olyckor.

– Den som är under 20 år får inte dricka eller ha med sig starkare dryck än folköl. Och flakvärdar som håller ordning ska finnas på alla flak, fortsätter Veronica Gustafsson.

Det finns strikta regler för hur flaket ska vara konstruerat.

Det ska till exempel finnas minst 110 centimeter höga skyddsräcken som håller för tryck av många personer. Föraren ska ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Polisen har nolltolerans mot studentflak som inte uppfyller och framförs enligt gällande lagar och regler.

På söndag är det dags för årets studentbal som denna gång hålls på Statt i Hässleholm.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons