Annons

Inte bara Sverige står för kärn­va­pen­ned­rust­ning

Opinion Nu vill de 16 länderna i Stockholm sätta press på kärn­va­pen­makterna att för­svara ickespridningsav­talet.
Opinion • Publicerad 15 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Ut­ri­kes­mi­nis­ter Mar­got Wallström bjöd i vec­kan in kol­le­gorna från 15 länder för att dis­ku­tera kärn­va­pen­ned­rust­ning. Det var ett ini­tia­tiv i rät­tan tid. Sve­ri­ges vik­tiga roll un­der de­cen­ni­er mot kärn­va­pen verkar ha blivit bort­glömt de senaste åren.

Nu kom Tysk­lands ut­ri­kes­mi­nis­ter Hei­ko Maas till­sam­mans med ex­cel­lenser från Ja­pan, Ka­na­da, Norge och Fin­land med flera länder, alla utan kärn­va­pen.

Annons

Syf­tet var att dis­ku­tera hur de kärn­va­pen­fria länderna ska agera i nästa års upp­följ­nings­kon­fe­rens för icke-sprid­nings­av­talet (NPT). De senaste sådana har inte lett nå­gon­stans, trots att NPT bygger inte bara på att länder utan kärn­va­pen lovar av­stå från att skaffa sådana utan ock­så att kärn­va­pen­länderna ska minska sina ar­se­naler.

Trots av­talet har de fem kärn­va­pen­länder som fanns när av­talet in­gicks för 50 år se­dan för­merats till näs­tan dub­belt så många, men av­talet har ändå i hu­vud­sak fun­gerat. Någ­ra som in­lett ar­be­te för egna kärn­va­pen som Syd­af­ri­ka och Li­by­en har av­stått och länder med egna kärn­va­pen (Ukrai­na, Vit­ryss­land och Ka­zak­stan ef­ter Sov­jet­unio­nens fall) har lämnat över sina för de­struk­tion.

Nu vill dock de 16 länderna i Stockholm sätta press på kärn­va­pen­makterna att dels för­svara av­talet, dels följa dess regel om att minska sina egna. Att flera (både Trump och Putin) talat om att verk­li­gen an­vända kärn­va­pen, inte bara hota med dem. oroar ock­så.

För detta ini­tia­tiv för­tjänar Wallström be­röm.

Yngve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons