Annons

Lands­bygden be­hövde or­ga­ni­seras

Krönika I sön­dags var det 100 år se­dan Svenska Lands­bygdens Ung­doms­för­bund, nu­me­ra Cen­ter­par­ti­ets ung­doms­för­bund, bildades i Näs­sjö.
Opinion • Publicerad 15 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

För 100 år se­dan be­slutade riks­dagen om all­män och lika röst­rätt. I sön­dags var det ock­så 100 år se­dan Svenska Lands­bygdens Ung­doms­för­bund, nu­me­ra Cen­ter­par­ti­ets ung­doms­för­bund, bildades i Näs­sjö.

Det kan inte ute­slutas att det andra del­vis var en följd av det första. Att den all­männa röst­rätten var på väg skulle ge även lands­bygdens många bön­der och pi­gor, tor­pa­re och små­bru­ka­re röst­rätt. Det gjorde be­hovet för lands­bygdens folk att or­ga­ni­sera sig tyd­ligt.

Annons

Men det fanns be­tyd­ligt fler or­saker, vilket upp­märk­sammades när CUF för­ra helgen firade sitt ju­bi­le­um på sam­ma plats som bil­dan­det.

I mitten av 1800-talet bodde de flesta svenskar – 90 pro­cent – på lands­bygden. 75 pro­cent ar­betade i jord­bruket. Men i slutet av 1800-talet kom både in­dust­ria­li­seringen och ur­ba­ni­se­ringen i gång på all­var. I bör­jan av 1900-talet märktes ef­fekterna tyd­ligt.

1910 brukar räknas som Cen­ter­par­ti­ets fö­del­se. Då skrev Carl Berglund upp­ropet Bröder låtom oss enas med upp­ma­ningen till jord­bru­ka­rna att ta sina po­li­tiska och so­ci­ala in­tres­sen ”i egen hand” som in­du­strin, ka­pi­talet och ar­be­ta­rna re­dan gjort. Som följd av upp­ropet bildades Bon­de­för­bun­det 1913 och Jord­bru­ka­rnas riks­för­bund 1915. 1917 kom båda in in i riks­dagen.

De slogs 1921 sam­man till ett par­ti.

Den 26 au­gus­ti 1917 bildades den första avde­lningen i det som blev SLU i Läc­ke­by i Kalmar län. Fler av­del­ningar bildades de nä­rmaste åren, först i Små­land och Halland, se­dan ock­så i Skåne och i resten av landet. Den 9 juni 1919 bildades för­bun­det.

Ur­ba­ni­se­ringen och in­dust­ria­li­seringen drabbade lands­bygden ge­nom av­folk­ning och ökad kon­kur­rens om ar­bets­kraften. De högre löner och den ut­veck­ling av sam­häl­let med sko­lor och an­nan ser­vi­ce som nu in­leddes kom inte lands­bygdens folk till del. Jord­bruket började ses som gam­mal­mo­digt och de som flyttat såg ofta ned på sin gam­la hem­bygd.

Det gjorde att bon­de­par­tiernas pro­gram talade myc­ket om att skapa rätt­vi­sa och rätt­fär­dig­het, så att även lands­bygden kun­de ut­vecklas. I den nya ung­doms­or­ga­ni­sa­tionen SLU:s pro­gram talades det om att samla jord­brukets och lands­bygdens ung­dom för ”ett rikt ung­doms­liv”. Or­ga­ni­sa­tionen skulle för­ut­om po­li­tiskt upp­lys­nings­ar­be­te ock­så skapa ”goda och för­ädlande för­strö­el­ser” och till­go­do bild­nings­in­tres­set. Fri­tids­ak­ti­vi­teter, täv­lingar och stu­di­er do­mi­ne­rade ung­doms­or­ga­ni­sa­tionens verk­sam­het. Fost­ran och bild­ning var nyc­kel­orden.

För att verk­sam­heten skulle kun­na be­drivas be­hövdes ock­så nå­gon­stans att vara. Men kyr­kan och fri­kyr­korna ville ofta inte låna el­ler hyra ut sina lo­kaler till en ny po­li­tisk or­ga­ni­sa­tion. Där­för byggdes ide­ellt den första byg­de­gården av en SLU-avde­lning, ock­så för hund­ra år se­dan – Ås fö­re­nings­gård utan­för Vär­na­mo. När fler byggts kun­de Byg­de­gårdarnas riks­för­bund bildas.

För att bättre or­ga­ni­sera stu­di­erna bildades Svenska Lands­bygdens stu­die­för­bund, som nu­me­ra heter Stu­die­för­bundet Vuxenskolan.

Tack vare or­ga­ni­sa­tionerna fick lands­bygdens folk del av sam­häl­lets ut­veck­ling.

Den aktuella de­batten visar att lands­bygden ändå inte har rik­tigt lik­vär­diga vill­kor ens i dag.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons