Annons

Midsommarskräck på väg till bioduken

Kultur och Nöje Koko-di Koko-da, Midsommar och A Music Story. På torsdagen var det pressdag för några av sommarens svenska biopremiärer i Filmhuset i Stockholm. Och så visades dessutom en nydigitaliserad kopia av 100-årsjubilerande regissören Arne Mattssons Damen i svart.
Publicerad 17 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Först ut bland svenska biopremiärer i sommar är regissören Anders Widmarks popmusikal A Music Story med bland andra Helen Sjöholm, Ace Wilder, Claes Malmberg och Jan Malmsjö i rolllistan. Vi skrev om den förra veckan då den också hade biopremiär.

10 juli är det sedan dags för den svensk-amerikanska samproduktionen Midsommar. Det är en skräckfilm som visserligen är regisserad av amerikanska regissören Ari Aster och inspelad i Ungern men som utspelas i Sverige. Flera svenska skådespelare som till exempel Liv Mjönes, Anna Åström och Vilhelm Blomgren medverkar i filmen.

Annons

Handlingen i korthet är att en ung amerikansk kvinna (spelad av Florence Pugh) motvilligt följer med sin pojkvän till en avlägsen liten by i Sverige för ett traditionellt midsommarfirande - ett firande som blir något helt annat än de väntat sig.

Sommarens sista svenska biopremiär är sedan Koko-di Koko-da, regisserad av svenska regissören Johannes Nyholm som är uppvuxen i Lund. Filmen, som får premiär 23 augusti är hans andra långfilm efter den Guldbaggebelönade debuten Jätten från 2016.

Här är det ännu en mardrömsresa där ett par (Leif Edlund och Ylva Gallon) åker på tältsemester för att hitta tillbaka till varandra. En varietéartist och hans följe dyker upp och terroriserar paret. Filmen beskrivs som ”en ond saga om mörka skogar, en man i stråhatt och en kaninfamilj som slås i spillror”.

På pressmötet i Filhuset visades också regissören Arne Mattssons thriller Damen i svart från 1958 i digitaliserad och restaurerad version.

Damen i svart är den första filmen i Mattssons serie filmer om detektivparet John och Kajsa Hillman baserade på Folke Mellvigs deckare. Den är fotograferad av Sven Nyqvist och har, förutom Karl-Arne Holmsten och Annalisa Ericsson som spelar paret Hillman, också skådespelare som Sven Lindberg, Anita Björk och Sif Ruud i rolllistan. I år är det 100 år sedan Arne Mattsson (1919 - 1995) föddes och restaureringen av Damen i svart är en del i firandet av honom.

bild 1/3
Ari Aster. Foto: TT
Anita Björk i Damen i svart. Foto: Jan Ehnemark / SvD / SCANPIX
Johannes Nyholm. Foto: TT
Ari Aster. Foto: TT
Anita Björk i Damen i svart. Foto: Jan Ehnemark / SvD / SCANPIX
Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons