Annons

Sabuni allt när­ma­re

Opinion I takt med att allt fler länsförbund i par­tiet Liberalerna of­fent­lig­gör re­sul­tatet av sina med­lems­om­röst­ningar om nästa par­ti­le­da­re rycker Nyamko Sabuni fram som en allt mer san­no­lik seg­ra­re i kampen.
Opinion • Publicerad 17 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Blir Ullenhag eller Sabuni nästa L-ledare? 	             Foto: TT
Blir Ullenhag eller Sabuni nästa L-ledare? Foto: TT

I takt med att allt fler länsförbund i par­tiet Liberalerna of­fent­lig­gör re­sul­tatet av sina med­lems­om­röst­ningar om nästa par­ti­le­da­re rycker Nyamko Sabuni fram som en allt mer san­no­lik seg­ra­re i kampen. Senast var det Skåne­li­be­ralerna som inte alls ovän­tat med­delade att mer än två tred­je­delar av dem som röstat stöder Sabuni.

Även om val­del­ta­gan­det var klart lägre än i EU-valet, un­der 44 pro­cent, skulle det vara svårt för ­led­ningen att gå förbi re­sul­tatet. Att ton­gi­van­de skånska li­be­raler re­dan ti­digare fö­re­språkat Sabuni gjorde Skåne­rådet förord för henne än mer självklart.

Annons

Även flera andra förbund har visat sitt stöd för Sabuni. I stora Västsverige var det ock­så ma­jo­ri­tet, om än gans­ka knapp, för Sabuni. Bara Uppsala och Stockholm ger stöd till Erik Ul­len­hag.

Om det här ock­så in­ne­bär att Sabuni blir vald är dock inte sä­kert. Med­lems­om­röst­ningarna är bara råd­gi­van­de och alla har inte ge­nom­fört sådana. Om­buden på landsmötet röstar ef­ter eget hu­vud, och blir det vote­ring sker det med slu­tna se­dlar så ingen vet hur var­je om­bud röstat.

Val­be­red­ningen får där­för en grann­la­ga upp­gift när den ska enas om ett för­slag. Kan­ske slutar det med att val­be­red­ningen lämnar ett oenigt förslag.

Hit­tills har val­be­red­ningens öppna pro­cess varit till för­del för Liberalerna. De tre kan­di­daterna har fått chansen att göra sig mer kända. Även om de varit för­sik­tiga med po­li­tiska mar­ke­ringar har det ändå fram­stått som tyd­ligt vart de vill föra par­tiet. Fram­för­allt är det mi­gra­tions- och in­teg­ra­tions­po­li­tiken som stått i fo­kus, inte för­vånande med tan­ke på att både Ul­len­hag och Sabuni varit in­teg­ra­tions­mi­nis­trar.

Där­emot är inte vissa länsförbunds råd­gi­van­de med­lems­om­röst­ningar nå­got som ger mer­smak. Ska med­lems­om­röst­ning om par­ti­le­da­ren ordnas bör den vara be­slu­tan­de. An­nars bör valet över­låtas ät om­buden, ef­ter en pro­cess med öppna kan­di­da­turer, utfrågningar och kam­panjer för de olika kan­di­daterna.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons