Annons

Kärn­va­pen­staterna måste rusta ned

Opinion Flera länder talar om att er­sätta sina gam­la kärn­va­pen med nya, mer ef­fek­tiva.
Opinion • Publicerad 19 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är stor risk att den kärn­va­pen­ned­rust­ning som på­gått i 30 år vänds i upp­rust­ning, kon­sta­terar Stock­holms freds­forsk­nings­in­sti­tut, Sip­ri, i sin nya rap­port.

I dag finns det i världen cir­ka 14 000 kärn­strids­spetsar i världens nio kärn­va­pen­makter. Före 1989 fanns det mer än fyra gånger så många i världen. Det har allt­så skett en myc­ket po­si­tiv ut­veck­ling, främst till följd av flera ned­rust­nings­av­tal mel­lan USA och Sovjetunionen (som Ryss­land över­tagit).

Annons

Men på senare tid har en oroande ut­veck­ling skett. Både Ryss­land och USA har sagt upp INF-av­talet om skrot­ning av me­del­di­stans­ro­botar, och START-av­talet om be­gräns­ning av de stra­te­giska kärn­va­pnen har ifrå­ga­satts. Icke-sprid­nings­av­talet följs då­ligt av de fem er­kända kärn­va­pen­makterna.

Nu börjar ock­så flera länder tala om att er­sätta sina gam­la kärn­va­pen med nya, mer ef­fek­tiva. Det gäller både USA och Ryss­land som ut­veck­lar nya va­pen. Stor­bri­tan­ni­en ska lägga ned minst 450 mil­jarder kro­nor på att förnya sina kärn­va­pen­ar­se­nal.

In­di­en och Pak­istan har utökat sina pro­duk­tions­ka­pa­ci­teter för klyv­bart ma­te­ri­al och kan ha planer på att öka an­talet kärn­va­pen, en­ligt Sip­ri. Med tan­ke på spän­ningen mel­lan de båda länderna är det särskilt oroande.

Det är hög tid att skärpa kraven på att kärn­va­pen­staterna måste fort­sätta ned­rusta, inte börja rusta upp.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons