Annons

Ki­nas rätts­sy­stem är helt po­li­tiskt styrt

Opinion Högsta dom­stolen kan inte tillåta ut­läm­ning av nå­gon till Kina, oav­sett vilka eko­no­miska kon­se­kvenser det kan få för svenska fö­re­tag.
Opinion • Publicerad 20 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

En ki­ne­sisk med­bor­ga­re sitter häktad i Sverige se­dan näs­tan ett år. Han har be­gärts ut­lämnad av Kina an­klagad för kor­rup­tion. Nu på­går Högsta dom­stolens be­hand­ling av frå­gan.

Frå­gan dom­stolen ska ta ställ­ning till är inte om mannen är skyl­dig till det han an­klagas för utan om Ki­nas rätts­sy­stem kan ge honom en rätt­vis pröv­ning. Dess­utom måste Kina ge ga­ran­tier för att han inte kommer att av­rättas el­ler ut­sättas för tor­tyr.

Annons

Att ut­lämna nå­gon till Kina är orim­ligt. Nå­got obe­ro­en­de rätts­sy­stem finns inte. Det är helt un­der­ord­nat det styrande kom­mu­nist­par­tiet.

En svensk med­bor­ga­re, Gui Minhai, sitter fängslad i Kina utan rät­te­gång. Ingen vet var han finns el­ler vad han an­klagas för.

En an­nan svensk som ock­så suttit fängslad i Kina på oklara grunder har vittnat i HD om hur det ki­ne­sis­ka rätts­sy­stemet fun­gerar. Han tvingades ”er­känna” i tv sin skuld in­nan han släpptes. Gui Minhai har ock­så tvingats till det men utan att bli fri.

Bel­gi­en kastade ut fa­miljen till en po­li­tisk flyk­ting som fått asyl i Bel­gi­en från sin am­bas­sad i Pe­king där de an­sökte om att få förenas med fa­mil­je­far i Bel­gi­en. Se­dan dess är den ui­gu­riska fa­miljen för­svunnen.

Det finns allt­för många fall som visar att det inte finns nå­gon rätts­sä­ker­het i Kina. Högsta dom­stolen kan inte tillåta ut­läm­ning av nå­gon till Kina, oav­sett vilka eko­no­miska kon­se­kvenser det kan få för svenska fö­re­tag.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons