Annons

Begler ska utreda fallet med de isolerade barnen

Ystad – Vi kommer att gå till botten med detta ärende, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Bendz (M).
Sjöbo • Publicerad 24 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Skolinspektionen har inlett en granskning men på måndagen tog kommunstyrelsens ordförande Kristina Bendz (M) beslutet att de även ska göras en extern utredning om både socialnämnden och barn- och utbildningsnämndens agerande i ärendet.

Annons

Utredare blir Ann-Marie Begler som har lång erfarenhet av ledande poster inom offentlig sektor, bland annat som överdirektör för Socialstyrelsen och generaldirektör för Skolinspektionen. Nu senast var hon generaldirektör för Försäkringskassan.

Utredningen ska granska händelseförloppet och om kommunen i några avseenden kunde ha agerat annorlunda, såväl vad gäller socialnämndens som barn- och utbildningsnämndens agerande. Andra myndigheters agerande i ärendet ska också undersökas i den mån det är möjligt. Hur samverkan sett ut mellan socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden ska undersökas och nödvändiga åtgärder ska föreslås ”för att inte fler barn ska riskera att skadas i sin hälsa eller utveckling på det sätt som har skett”, står det i pressmeddelandet.

Resultatet av utredningen ska rapporteras till politikerna i kommunstyrelsen senast i december.

bild 1/3
Kristina Bendz (M), kommunstyrelsens ordförande i Ystad. Arkivbild
Ystad kommun startar en utredning om hanteringen av de isolerade barnen. Foto: Johan Nilsson/TT
Ann-Marie Begler var tidigare generaldirektör för Försäkringskassan. Foto: TT
Kristina Bendz (M), kommunstyrelsens ordförande i Ystad. Arkivbild
Ystad kommun startar en utredning om hanteringen av de isolerade barnen. Foto: Johan Nilsson/TT
Caroline StenbäckSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons