Annons

Jazzstjärna hyllar Dylan

Kultur och Nöje Isabella Lundgren: ”Det är mitt kärleksbrev till honom.”
Publicerad 24 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Den 30 juni kommer Bob Dylan till Karlstad. Ett par dagar senare spelar världsartisten på Roskildefestivalen i Danmark. Lagom till besöken i Norden har jazzdrottningen Isabella Lundgren, genom åren belönad med såväl jazzkatten som Monica Zetterlund-stipendiet, skrivit hyllningslåten ”Out of the bell jar” som också är titeln på det album som landar i höst där Lundgren tolkar olika Dylan-låtar.

Men hur kommer det sig att det var just Bob Dylan som blev den store artisten i hennes liv? Allt började med en skinnjacka och en snygg kille.

Annons

– Jag var sexton år och väldigt kär i en kille som hette Anton. Han var jättesnygg, hade en fin skinnjacka och lyssnade på Bob Dylan. Jag ville naturligtvis göra mitt yttersta för att verka intressant och köpte därför Dylans tre-fyra första skivor för att kunna lära mig citat som jag sedan skulle kunna slänga ur mig i förbifarten så att Anton blev imponerad, berättar Isabella Lundgren och skrattar.

Men det hände något när Isabella plockade fram sina nyinköpta skivor för att plugga citat. Både musiken och texterna fångade henne så mycket att alla tankar på Anton var som bortblåsta. Där i flickrummet var det bara hon och Bob Dylan. Eller Robert Zimmerman som han ju egentligen heter.

– Jag blev otroligt fångad av hans röst och karaktär och hela den här världen med hans låtar och texter. Plötsligt började jag höra en massa ord och ledtrådar i musiken. Jag skrev ner allt i mitt anteckningsblock, åkte till biblioteket och kollade upp det. Vad orden betydde. Vad det var för referenser. Helt plötsligt hade en ny värld öppnats för mig, säger Isabella.

När Isabella var 18 år gick flyttlasset till New York för att plugga musik, och givetvis gick hon i Dylans fotspår och besökte alla platser som förknippas med artisten på ett eller annat sätt. Men det var också här Isabellas skrivande utvecklades och tog fart.

– Man kan definitivt säga att vår relation fördjupades, skrattar Isabella.

Med tanke på vilket intryck Bob Dylan gjort på henne är det kanske inte så konstigt att hon nu, lagom till att idolen besöker Norden, kände sig manad att släppa en hyllningslåt till honom.

– ”Out of the bell jar” är mitt kärleksbrev till Bob Dylan. Det var som att trycka på en knapp när jag skrev den. Jag hade så mycket känslor inom mig. Sedan den där dagen när jag var sexton år och lyssnade på hans musik på riktigt för första gången har han ju funnits hos mig.

Till hösten följs låten upp med ett helt album som förutom hyllningslåten också består av sju Dylan-tolkningar.

– Visst var det svårt att välja ut låtar, men man får helt enkelt ta de som slår an djupast. De som får hjärtat att hoppa lite mer. Sedan gav jag alla i mitt band var sin låt som de fick arrangera själva. Då blir det en spännande dynamik på skivan. Men till skillnad från mina andra album så är den inte särskilt traditionellt jazzig. Det som är gemensamt är väl att den också innehåller improvisatoriska element och lite av det rytmiska som finns i jazzvärlden. Gör man tolkningar får det inte bli för tokigt, fortsätter Isabella.

Albumet släpps den 16 oktober, men redan i sommar kan man smyglyssna på några av låtarna på Ystad Sweden Jazz Festival den 3 augusti, när Isabella Lundgren gästar Solhällan i Löderup tillsammans med Amanda Ginsburg och Amanda Andreas.

Annons

– Jag kommer att spela lite Dylan ja, i övrigt blir det låtar från mina tidigare jazzplattor.

Du som är jazzsångerska, hur hänger jazzen och Dylan ihop för dig?

– Det finns ganska många likheter faktiskt. Jag tror att Bob Dylan precis som genren jazzmusik värnar om sin frihet och integritet. Det är ett tema genom hela hans karriär. Så fort man tror att man förstår honom så gör han tvärtemot. Han vill inte bli styrd av något eller någon från omvärlden. Jazzen är likadan. Den återupprepar inte det som händer i världen utan speglar den.

Vilken Dylan-låt önskar du att du själv hade skrivit?

– Oj, det finns så många bra. Men jag tror att det får bli ”It’s alright, Ma (I’m only bleeding)”. Det är ingen klassisk låt, men hade jag haft förmågan att sätta ihop ord på det sättet som han gör i den här så hade jag varit lycklig!

Fakta:

Snabbkoll: Isabella Lundgren

Vem? 31-årig jazzmusiker som skivdebuterade 2012 med albumet It had to be you. Har därefter släppt albumen Somehow life got in the way (2014), Isabella sings the treasures of Harold Arlen (2015), Where is home (2016), Songs to watch the moon (2017) och Hit the road to dreamland (2018).

Aktuell med? Spelar på Bob Dylan-förfesten den 30 juni i Karlstad. Den 3 augusti gästar hon Ystad Sweden Jazz Festival. Har precis släppt hyllningslåten ”Out of the bell jar” som också är titelspåret på albumet som släpps den 16 oktober.

Några utmärkelser? Belönades med Anita O’Day-priset 2013, fick Gyllene skivan för albumet Somehow life got in the way 2014, belönades med Jazzkatten 2015 och fick Monica Zetterlund-stipendiet 2017, för att nämna några.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons