Annons

Asllani gjorde hela skillnaden

Krönika Bästa halvleken i VM och Sverige är i kvartsfinal efter en fantastiskt underhållande mästerskapsmatch mot Kanada.
Publicerad 25 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Bästa halvleken i VM och Sverige är i kvartsfinal efter en fantastiskt underhållande mästerskapsmatch mot Kanada. Det är bara att gratulera laget och förbundskaptenen Peter Gerhardssons smarta matchning mot USA som gav utvilade nyckelspelare i åttondelsfinalen.

Annons

Men sedan hände någonting. Kosovare Asllani gjorde ett ryck och satte matchens mest kvalitativa passning alla kategorier mellan back och målvakt och rakt på framrusande Stina Blackstenius fot. Visst, det var Blackstenius mål – men Kosovare Asllanis genialiska och perfekt utförda förarbete skapade målchansen och det är precis den typen av fotbollskunnande som behövs för att lösa upp starka och stabila försvar. Och för att vända en matchbild. Asllanis insats där och då gjorde hela skillnaden för Sverige i den här kvartsfinalen och man kan bara hoppas att hon får de hyllningar hon är värd. Det var ren Zlatanmagi från hennes fötter.

Efter 1-0 tog Sverige över totalt. Det var som om Gerhardsson faktiskt först då bytt ut sju spelare, för efter det spelade de blågula tjejerna med en helt annan pondus, med ett mycket säkrare och plötsligt mer kvalitativt passningsspel och Sverige var betydligt närmare 2-0 än vad Kanada var en kvittering om man ser till målchanser och bollinnehav. Så mycket ett mål kan betyda. Fast det var förstås inte bara ett mål utan ett ledningsmål i den första riktiga VM-matchen mot kvalitativt motstånd och den första som betydde något på allvar. Det var som om det svenska laget just där kom in i VM-turneringen på allvar.

Försvarsmässigt kändes det egentligen inte oroligt en enda gång, förutom när gubbarna inne i VAR-rummet ville vara med och leka. Okej, Kanadas straff gick knappast att protestera mot i efterhand, inte enligt regelboken, men i min värld är det inte hands när den försvarande spelaren försöker undvika bollen och vänder sig bort från situationen. Mer ofrivillig kan ju inte en hands bli. Men reglerna ser ju inte ut så, det var bara att tugga i sig för både åskådare och aktiva.

Matchens andra VAR-situation var betydligt mer farsartad. Svensk straff eller inte? Jodå, hyfsat given svensk straff var vi många som tyckte. Inklusive domaren. Men då hittade VAR-gubbarna en offside som föregick situationen. Rätt och riktigt förstås, men det blir lite löjligt när man ska gå tillbaka från den aktuella granskade situationen. Det kanske fanns en solklar svensk frispark också före offsiden? Hur långt tillbaka ska man gå? Kanske lika bra att kolla hela halvleken i repris för säkerhets skull? Nej, där går gränsen för mig när det gäller VAR.

Hur som helst, trots två VAR-domslut och elva kanadensiska spelare emot sig tog sig Sverige vidare och har nu nått det realistiska målet för detta VM. Åtminstone har de flesta bedömare påstått att kvarsfinal är maxutdelning för det här svenska laget. Dessutom är det spöket Tyskland som väntar, vilket ju inte bådar särskilt gott.

Artur G BlidingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons