Annons

Fler ögon på friluftsbaden

Östra Göinge Tidigare somrar har friluftsbaden i Glimåkra och Hanaskog tagit hjälp av vaktbolag för att se till att folk inte smiter in på nätterna för att bada eller orsaka skadegörelse. Inför den här sommaren pratas det också om att införa övervakningskameror för att bli av med problemen.
Osby • Publicerad 26 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Förra sommaren rapporterade Norra Skåne om olaga intrång och nattbadare på Trollabadet i Glimåkra och Hanaskogsbadet. Vid flera tillfällen tog sig personer in på friluftsbaden efter stängning och vid ett tillfälle ska någon även ha klippt sönder staketet på två ställen.

Sedan tidigare har kommunen anlitat ett vaktbolag som hjälper till att bevaka friluftsbaden och köra bort nattbadare när friluftsbaden stänger.

Annons

– Vi har behövt intensifiera bevakningen, tyvärr, säger Jan Carlson, kultur- och fritidschef i Östra Göinge.

– Vi vill ha ett tryggt område runt baden. Och det är klart att det kostar pengar att anlita ett vaktbolag men det balanseras ju om vi kan stävja skadegörelse.

Inför årets badsäsong har det diskuterats huruvida kameraövervakning och sensorer kan hjälpa till att motverka att ovälkomna gäster tar sig in på området.

– Vi tittar ju på vad vi rent tekniskt kan göra bättre på friluftsbaden.

Kan kameraövervakning införas redan i år?

– Ja, så skulle det kunna bli, vi diskuterar lite olika alternativ, så det kan mycket väl bli redan denna sommaren, säger Jan Carlson.

På Hanaskogsbadet har man tidigare testat att ha sensorer som aktiverades efter att badet stängde och gav ifrån sig ett högt ljud om någon skulle ta sig in på området.

Sedan någon förstört sensorn för några år sedan har man inte haft någon övervakning i form av sensorer eller kameror. Men det kan det alltså bli ändring på denna sommaren.

Ramona Malmberg är en av sommarens många besökare, som dessutom bor i ett hus precis intill Hanaskogsbadet.

Hon och familjen har aldrig blivit störda av nattbadare eller sett någon skadegörelse på platsen men hon tycker att det är tråkigt att fokus hamnar på fel saker.

Annons

– Jag hör skratten, sorlet och glädjen när barnen är här på dagarna. Det är jättetråkigt att det ska behövas vakter och övervakningskameror och att det blir mer fokus på det än att vi faktiskt har ett fint friluftsbad.

Två personer från kommunen som sköter driften för båda friluftsbaden i kommunen går förbi och håller med Ramona Malmberg om att det är tråkigt att det ska behövas läggas resurser på att hålla personer borta från att bada efter stängning.

Kultur- och fritidschef Jan Carlson tycker att det har blivit bättre sedan vaktbolaget bevakat platsen.

– Det hjälper, det gör det, vakterna har stoppat och avvisat en del personer från baden som har varit inne på området.

bild 1/2
Vaktbolagens badbevakning har varit effektiv under sommaren. 		arkivbild
Förbudsskyltar är uppsatta utanför både Trollabadet i Glimåkra och Hanaskogsbadet. Trots det har friluftsbaden problem med ovälkomna gäster.
Vaktbolagens badbevakning har varit effektiv under sommaren. 		arkivbild
Förbudsskyltar är uppsatta utanför både Trollabadet i Glimåkra och Hanaskogsbadet. Trots det har friluftsbaden problem med ovälkomna gäster.
Jacob RuderstamSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons