Annons

Musikskolan i Bjärnum stuvar om i ledningen

Hässleholm • Publicerad 26 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Men det ligger ingen schism, eller annat tråkigt bakom detta.

– Per Kentner har jobbat här i 25 år och blev uppringd av ett företag som jobbar med design. Han kunde helt enkelt inte motstå erbjudandet. Det var dags att gå vidare för honom, säger Jörgen Stridh, som under 16 år varit ansvarig för studio och liveproduktionen parallellt med musikteaterskolan., som Per Kentner hade huvudansvaret för, berättar Jörgen Stridh.

Annons

Sånglärare Sara Termén går in och tar över ansvaret för artistutbildningen på musikalkursen på heltid, efter Per Kentner.

– Det blir en bra lösning. Själv går jag ner i tjänst med 30 procent som ansvarig för studioinspelningarna och lägger den tiden på att ta hand om allt annat utöver studioinspelningarna och musikalutbildningen, berättar Jörgen Stridh.

De 30 procent som han lösgör ska besättas av en ny kraft, som fyller ut studio liveproduktionen på skolan.

– Det blir tuffare när Per är borta, men det är en solid skola med duktiga och engagerade anställda. Överlevnadsinstinkten har kickat in och vi ska fortsätta i samma stil och anda som hittills, lovar Jörgen Stridh.

Sedan förra veckan är det sommarlov och musikteaterskolan ekar tom, bortsett från städpersonal som fräschar upp lokalerna inför nästa årskull elever, som börjar den 19 augusti.

Jörgen Stridh är fullt upptagen med att pussla samman en ny grupp på 40 elever.

Den sedan länge väletablerade musikteaterskolan startades 1988 och har runt 300 sökande elever årligen.

– Alla söker in på sina gymnasiebetyg. Det åtföljs av audition i sång och dans och personlig intervju. Vår ambition är att välja de elever som vi vill ha. Förutom de rent praktiska färdigheterna krävs det talang i botten också, förklarar Jörgen Stridh.

Syftet är att sätta samman en grupp som är hyfsat jämn i alla ämnen.

– Killar är tyvärr en bristvara. Vi brukar ta in mellan åtta och tio killar varje år.

Annons

Jörgen Stridh är mest intresserad av studioproduktion.

– Jag vill inte sjunga och dansa.

I 20-årsåldern kände han en kille, som gick på skolan. Jörgen Stridh spelade gitarr och hade spelat in i hans studio.

– Jag gick en ettårig specialkurs bara för mig på skolan. När jag slutade på fredagen hade jag jobb på skolan på måndagen. Nu har det gått 28 år och jag är fortfarande kvar. Jag stortrivs med att träffa alla talangfulla och kreativa människor. Det här jobbet innebär stor frihet. Jag jobbar med min hobby.

Man blir inte rik på att jobba som lärare på en folkhögskola. Markaryds folkhögskola är huvudman för Bjärnums Musikteaterskola.

– Allt är inte pengar. Det finns andra värden som väger upp och de finns här på skolan för mig, säger Jörgen Stridh.

Flera elever på skolan har blivit kända artister. Miriam Bryant gjorde sin första inspelning när hon gick på skolan för fem år sedan.

Shirley Clamp, Peter Johansson och Emmy Christensen har också gått på musikalutbildningen, för att nämna några.

bild 1/2
Jörgen Stridh får fler roller på  skolan.             Foto: Stefan Olofson
Jörgen Stridh tar ansvar för all utbildning förutom musikalutbildningen, som skolans sånglärare Sara Termén tar över, sedan trotjänaren Per Kentner har slutat och gått till ett nytt jobb, efter 25 år på skolan.                                                 Foto: Stefan Olofson
Jörgen Stridh får fler roller på  skolan.             Foto: Stefan Olofson
Jörgen Stridh tar ansvar för all utbildning förutom musikalutbildningen, som skolans sånglärare Sara Termén tar över, sedan trotjänaren Per Kentner har slutat och gått till ett nytt jobb, efter 25 år på skolan.                                                 Foto: Stefan Olofson
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons