Annons

Kri­mi­nellt att inte rensa bort ra­sism på nätet

Opinion Det är väl känt att ra­sism, hot och hat flo­rerar på olika so­ci­ala for­um, inte minst Face­book.
Opinion • Publicerad 27 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

BBS-lagen är inte särskilt väl­känd. Den in­stiftades re­dan 1998 in­nan in­ter­net var al­las käraste medi­um och riktades mot de första möj­lig­heterna att pub­li­cera sig på de nät­fo­rum som då fanns. Nu gäller lagen ock­så ex­em­pel­vis Facebook­grupper.

Lagen har prövats rätts­ligt bara en gång ti­digare och då friades den åtalade av Högsta dom­stolen. I tis­dags slog Es­kils­tu­na tings­rätt fast att en man som an­svarar för Facebook­gruppen ”Stå upp för Sverige” är skyl­dig till hets mot folk­grupp efter­som flera kom­men­tarer med ra­sis­tiskt in­ne­håll fått ligga kvar på si­dan utan att han tagit bort dem.

Annons

San­no­likt kommer den här domen ock­så att gå hela vägen till Högsta dom­stolen, men det är ändå en väl­kom­men dom.

Det är väl känt att ra­sism, hot och hat flo­rerar på olika so­ci­ala for­um, inte minst Face­book. Många grupper verkar ha upp­rättats bara för att släppa fram den typen av in­lägg, som inte platsar i ett se­riöst sam­tal och som inte god­känns i se­riösa me­di­er med an­sva­rig ut­gi­va­re, efter­som det är den­ne som ställs till an­svar för överträdelser av lagen.

BBS-lagen kom till för att i nå­gon mån re­glera ytt­ran­de­fri­heten på det då nya me­di­et där ingen var an­sva­rig. Men var­je lag kräver tillämp­ning för att rätts­prax­is ska ut­vecklas och ange ramarna för lagen.

Där­för är tings­rättens dom vik­tig, och där­för är det vik­tigt att den fast­ställs av högre in­stanser. Det kan kan­ske be­gränsa ra­sism, hat och för­tal på nätet.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons