Så hanteras en lie rätt

Vittsjö Först höll man ett seminarium om ängs- och hagmarker. Sedan var det dags att lära ut hur man sköter ängarna, slår dem med lie.
Hässleholm • Publicerad 29 juni 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Lördagens slåtterkurs vid Gåsadammen i Vittsjö arrangerades av Göinge Slåttersällskap tillsammans med Skånes Hembygdsförbund som fått bidrag från länsstyrelsen att uppmärksamma betydelsen av biologisk mångfald i ängs- och hagmarker.

– Tanken är att stimulera bevarandet av ängar för att bättre kunna återställa den biologiska mångfalden, berättar ordföranden i Skånes Hembygdsförbund Sven Jensén.

Under tiden står Sivar Strand från Göinge Slåttersällskap och undervisar 14 deltagare i en slåtterkurs med inriktning hur man höstar en äng med lie.

Sivar har redan gått igenom de många olika sorters liar som används. Varpå han fortsätter att berätta om dess skötsel, hur man slipa på bästa sätt, hur man bär och förvarar lien utan att skada sig själv eller andra.

Deltagarna, både män och kvinnor, lyssnar intresserat på Sivars och tar in hans djupa kunskaper.

Frågor besvarar Sivar med distinkta svar, och han förmedlar också en bit av den kulturhistoria som är förknippad med användandet av en lie i slåttern.

Sven Jensén menar att det är viktigt att upplysa om fördelar med ängar framför en välklippt gräsmatta. Han har gett många inspiration att låta en bit av den egna gräsmattan istället bli en vackert blommande äng.

Men då gäller det också att kunna hösta med lie. Det var vad lördagens kurs gick ut på. Fler kurser är på gång, enligt Sven.

bild 1/3
Sivar Strand visar en slipteknik. Foto: Hans Bryngelson
Sivar Strand  från Göinge Slåttersällskap visar hur man slipar eggen på sin lie. Lördagens slåtterkurs var fulltecknad och nu hoppas man att det kan bli fler kurser. Foto: Hans Bryngelson
Det fanns lika många liar som deltagare. Alla skulle få lära sig hur man höstar med lie.
Foto: Hans Bryngelson
Sivar Strand visar en slipteknik. Foto: Hans Bryngelson
Sivar Strand  från Göinge Slåttersällskap visar hur man slipar eggen på sin lie. Lördagens slåtterkurs var fulltecknad och nu hoppas man att det kan bli fler kurser. Foto: Hans Bryngelson
Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.