Annons

Straff för att titta är orim­ligt i en de­mo­kra­ti

Opinion Man kan ha an­led­ning att titta på olika typer av bilder (som fors­ka­re el­ler jour­nal­ist) utan att sym­pa­ti­sera med in­ne­hållet.
Opinion • Publicerad 29 juni 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Se­dan 9/11, ter­ror­an­greppet i New York den 11 sep­tem­ber 2001, har lagarna runt om i världen skärpts för att mot­verka ter­ro­rismen och för­svara fri­heten – ibland så att fri­heten för med­bor­ga­rna in­skränkts all­var­ligt.

Här­om­da­gen kom Sä­po­chefen Klas Fri­berg med ett nytt för­slag i den rikt­ningen. In­spi­re­rad av lag­stift­ningen om barn­por­no­gra­fi vill han att det ska bli straff­bart att in­ne­ha och titta på bilder där ter­ror­hand­lingar visas.

Annons

Det är lätt att sym­pa­ti­sera med av­skyn mot den typen av filmer och bilder som för­här­ligar det mest bru­tala våldet. Men en helt an­nan sak är att göra det brotts­ligt att över hu­vud taget titta på sådant ma­te­ri­al.

Säpos syf­te är att det ska göra det lättare att döma ter­ror­sym­pa­ti­sörer och po­ten­ti­ella ter­ro­rister ge­nom att göra det brotts­ligt att över hu­vud taget ha tittat på ter­ror­bilder. Det går lätt att be­visa ge­nom da­torernas in­ne­håll.

Sam­ti­digt in­ne­bär det ett grovt in­grepp i den per­son­liga fri­heten. Man kan ha an­led­ning att titta på olika typer av bilder (som fors­ka­re el­ler jour­nal­ist) utan att sym­pa­ti­sera med in­ne­hållet, till och med oav­sikt­ligt med tan­ke på vissa al­go­ritmer.

Det är lätt att miss­bruka ett ge­ne­rellt för­bud. Barn­por­no­gra­fi­lagen an­vändes av en åkla­ga­re för att åtala en man­ga­teck­na­re för bilder på fan­ta­si­fi­gurer som an­sågs likna na­kna barn. Han friades först i Högsta dom­stolen.

Så lyssna inte på Säpo i det här fallet. Värna fri­heten att titta utan Säpos till­stånd.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons