Annons

Pontus upp i SM-topp igen

Sport Resultatmässigt var det en sådär helg för Pontus Jönsson, men trots det gick han upp i totalledning av motocrossens MX2-klass.
Sport • Publicerad 1 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Pontus Jönsson, Sösdala MK. Foto: Caroline Joelsson/Arkiv
Pontus Jönsson, Sösdala MK. Foto: Caroline Joelsson/Arkiv

Sösdala MK:s motocross-ess Pontus Jönsson har legat med i toppen av MX2 sedan den första deltävlingen i Landskrona, och inget har ändrats efter de tre heaten i fjärde deltävlingen som kördes i Västerås. Trea, fyra och sexa blev placeringarna för Pontus Jönsson, ett resultat som han inte var helt nöjd med.

– Det var inte jättebra, men det var inte jättedåligt heller. Det bästa var väl att Isak Gifting hade en ännu sämre helg så jag gick upp i totalen, säger Pontus Jönsson.

Annons

Tävlingarna i Västerås kördes i stekande sol där temperaturen närmade sig 30 grader. Ett tufft test som inte blev lättare för Pontus som dragits med en förkylning de senaste två veckorna och därför inte kunnat tränat ordentligt.

– Jag kände av värmen det gjorde jag. Körmässigt funkade det väl bra men orken fanns inte där eftersom jag missat en del träning, säger Pontus.

I första heatet missade Pontus en del i starten och var femma, men kunde sedan köra upp sig till en andraplats som bäst innan han körde i mål som trea. vann heatet gjorde hemmaföraren Danne Karlsson.

Det andra och tredje heatet påminde en del om varandra såtillvida att Pontus tog starten i båda. I andra heatet blev han dock omkörd redan i andra sväng och tappade sedan till en fjärde plats där Tim Edberg, Huskvarna, vann.

– Efter det heatet fick jag lite svårt att andas och eftersvettades en hel del, så det kändes inte så bra då, säger Pontus som dock lyckades samla kraft inför det tredje och sista heatet.

Även här tog han starten och nu höll han ledningen i cirka tio minuter innan han fick se sig omkörd av en handfull förare. Till slut blev det en sjätteplats i ett heat som vanns av norrmannen Cornelius Töndel.

Totalt vann Tim Edberg helgens tävling och Pontus Jönsson fick nöja sig med en fjärdeplats. I SM-sammandraget kunde Pontus däremot glädja sig åt att återta förstaplatsen från Isak Gifting som trillade ner till en tredjeplats efter en tung helg.

– Tror han trillade i nästan alla heaten, säger Pontus som ligger etta med sina 230 poäng före Tim Edberg på 226 poäng och Isak Gifting på 219 poäng.

För Pontus storebror Jesper, som kör i MX1, blev det en helg ungefär som de tidigare SM-deltävlingarna. Med placeringarna nia, tia och elva blev han tia totalt i helgen.

Belgaren Kevin Strijbos vann helgens total före Anton Gole, Vissefjärda, och MX1-klassens totalledare Filip Bengtsson.

Nästa SM-deltävling körs i Årsunda helgen den 10-11 augusti, men dessförinnan ska bröderna Jesper och Pontus Jönsson köra sprint-SM i Varberg den 10 juli.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons