Annons

Hyfsad kom­pro­miss

Le­da­re EU:s le­da­re enades sent om­si­der om ny kom­mis­sions­ord­fö­ran­de och andra topposter. Men kommer par­la­mentet att ge klar­tec­ken?
Opinion • Publicerad 3 juli 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Ur­su­la von der Leyen, ny kom­mis­sions­ord­fö­ran­de?      Foto: TT
Ur­su­la von der Leyen, ny kom­mis­sions­ord­fö­ran­de? Foto: TT

Till slut lyc­kades EU:s stats- och re­ger­ings­chefer kom­pro­missa fram en ny upp­ställ­ning le­da­re för de olika EU-or­ganen.

Det vik­tigaste med för­sla­get är att EU-par­la­mentets ul­ti­ma­tum om att ny kom­mis­sions­ord­fö­ran­de ska vara en av EU-par­la­mentets topp­kan­di­dater skrotas. Mot­ståndet mot den största par­ti­gruppen EPP:s kan­di­dat Man­fred Weber var för stort både bland re­ger­ings­cheferna och i par­la­mentets andra par­ti­grupper för att han skulle kun­na bli vald. Inte hel­ler den näst största gruppens kan­di­dat, Frans Tim­mer­man (S), kun­de ac­cep­teras av till­räck­ligt många, främst av po­li­tiska skäl. Där­med måste Eu­ro­pe­is­ka rådet gå utan­för par­la­mentets ramar och, som för­dra­get säger, utse sin egen kan­di­dat.

Annons

Pro­blemet är att EU-par­la­mentet måste god­känna den nye kom­mis­sions­ord­fö­ran­den, och det finns i par­la­mentet de som vill tvinga fram en ord­ning där par­la­mentet har större makt. Det gör det osä­kert om kom­pro­missen får par­la­mentets god­kän­nan­de.

Visst kan man ha syn­punkter på de fö­re­slagna, men som hel­het är det en rim­lig kom­pro­miss mel­lan olika po­li­tiska in­rikt­ningar och mel­lan olika delar av EU. Vik­tigast är att nu fö­re­slås för första gången en kvin­na, Ur­su­la von der Leyen, som ord­fö­ran­de för kom­mis­sionen, lik­som en kvin­na, Chris­ti­ne Lagarde, som ECB-chef. Där­med blir två av de fem högsta le­da­rna i EU kvin­nor, vilket har be­ty­del­se i den mans­do­mi­ne­rade Eu­ro­pe­is­ka uni­onen.

Ur­su­la von der Leyen är en av An­ge­la Merkels främs­ta för­tro­gna och kan över­brygga det tom­rum som upp­står när Merkel lämnar som tysk kans­ler om någ­ra år. No­ter­bart är ock­så att i den slut­liga (?) kom­pro­missen saknas fö­re­trä­da­re för de gam­la öst­staterna. Med den allt­mer auk­to­ri­tära in­rikt­ningen i flera av länderna är det ock­så en vik­tig sig­nal.

Om par­la­mentet säger ja till von der Leyen visar det att EU fort­sätter fun­gera i den mer splittrade po­li­tiska si­tua­tionen. Om inte blir det en större kris än brexit.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons