Annons

Hyck­le­ri i EU om bio­driv­me­del från åkern

Opinion Kan det vara så att olje- och kol­in­du­strins lob­by­ister har frälst till och med ”mil­jö­vännerna”?
Opinion • Publicerad 4 juli 2019 • Uppdaterad 30 november 2021

Bio­driv­me­del till bilar får inte komma från åker­grö­dor till mer än sju pro­cent, en­ligt EU. Det fanns krafter som ville helt för­bjuda an­vänd­ning av åkrar för att odla bio­driv­me­del.

Sam­ti­digt ger EU fort­fa­ran­de bi­drag för träda, allt­så för att odla in­gen­ting.

Annons

Sam­ti­digt odlas fort­fa­ran­de to­bak på stora are­aler i EU. Det är inte länge se­dan det ut­gick bi­drag för att odla to­bak, som se­dan eldas upp till ingen nytta, bara skada – inte ens vär­me­e­ner­gi.

Sverige köper tu­sen­tals ton kläder av bom­ull var­je år. Bom­ull odlas på 2,5 pro­cent av världens åker­mark och kräver enorma mängder vat­ten och an­vänd­ning av in­sekts­gifter för pro­duk­tionen. Det säger de som kräver noll od­ling av en­er­gi­grö­dor på åker­mark in­gen­ting om.

Före trak­torernas tid an­vändes hästar. De be­hövde mat som ener­gi för att orka med det tunga jobbet. Den odlades på sam­ma åkrar som maten odlades på. Den ”energigrödeodlingen” har inte kri­ti­serats.

I dag finns det fler hästar än kor i Sverige men de an­vänds inte vare sig som nyt­to­djur i jord­bruket el­ler som mat, efter­som svenskarna inte vill äta häst­kött. (En del slaktade hästar ex­por­teras till Polen för po­lackerna är inte lika krä­sna som vi.) Men EU säger in­gen­ting om att så myc­ket åker an­vänds för nöjes­hästar istäl­let för att pro­du­cera mat.

Så var­för är just ener­gi­pro­duk­tion på åkrarna oetiskt? Kan det vara så att olje- och kol­in­du­strins lob­by­ister har frälst till och med ”mil­jö­vännerna”?

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons